Esencjonalny rosół w pół godziny - to możliwe. Poznaj przepis na ekspresowy rosół

Esencjonalny rosół w pół godziny: przepis jak ugotować rosół w szybkowarze
Autor: Shutterstock.com Esencjonalny rosół w pół godziny: przepis jak ugotować rosół w szybkowarze
łatwy
30 min
4

Dieta bezglutenowa

Dieta niskokaloryczna

Esencjonalny rosół doskonały jest solo lub jako podstawa wielu innych zup. Wywar na mięsie i warzywach ma jedną wadę, jego przygotowanie trwa kilka godzin. Można jednak skrócić ten czas bez straty smaku i klarowności rosołu. Wystarczy 30 minut gotowania, aby otrzymać esencjonalny, smakowity rosół. Jak? Oto łatwy przepis, częstujcie się! 

SKŁADNIKI

  • 2 porcje rosołowe z kurczaka, około 1 kg pałek, skrzydełek, szyjek, korpusów
  • 3 marchewki
  • 1 pietruszka
  • 1 kawałek selera korzeniowego wielkości pudełka zapałek
  • 1 por średnich rozmiarów
  • 1 cebula
  • 3 ząbki czosnku
  • 1/8 główki kapusty włoskiej lub 3-5 liści innej kapusty
  • przyprawy: sól, pieprz ziarnisty, gałka muszkatołowa, suszone ziele lubczyku i natki pietruszki
  • 4 l wody

PRZYGOTOWANIE KROK PO KROKU

  • Warzywa obrać. Cebulę opalić nad ogniem lub przypiec na suchej patelni.
  • Porcje rosołowe oraz szystkie warzywa umieścić w szybkowarze. Dodać przyprawy owinięte w gazę lub zamknięte w specjalnym koszyczku (do kupienia w sklepach z AGD). 
  • Wlać wodę. Szczelnie zamknąć zgodnie z instrukcją na opakowaniu. Doprowadzić do wrzenia. W szybkowarach z elektronicznym wskaźnikiem ustawić na stopień pierwszy. Gotować 30 minut.
  • Po tym czasie rozszczelnić szybkowar zgodnie z instrukcją i zachowaniem ostrożności. 
  • Rosół przecedzić. Mięso obrać z kości. Rozgotowane warzywa i resztki porcji rosołowej wyrzucić. 
  • Rosół podać z makaronem, kawałeczkami mięsa oraz zieleniną. 
Rosół domowy: tradycyjny przepis na lekarstwo na wszystkie smutki

Rosół, bulion, wywar: 10 przepisów na dietę bulionową

Adrianna Ewa Stawska-Ostaszewska

Redaktorka serwisu kulinarnego Beszamel.pl Dziennikarka, tłumaczka, pisarka. Szefowa kuchni i koneserka smaku. Niestrudzona popularyzatorka historii kultur kulinarnych, kuchni regionalnych i narodowych. Autorka książek: „Dzieje łakomstwa i obżarstwa” (wyd. Harde, 2019), „Polska Księga …

więcej