Esencjonalny rosół w pół godziny - to możliwe. Poznaj przepis na ekspresowy rosół
2022-02-16
łatwy
30 min
4
Dieta bezglutenowa
Dieta niskokaloryczna
Esencjonalny rosół doskonały jest solo lub jako podstawa wielu innych zup. Wywar na mięsie i warzywach ma jedną wadę, jego przygotowanie trwa kilka godzin. Można jednak skrócić ten czas bez straty smaku i klarowności rosołu. Wystarczy 30 minut gotowania, aby otrzymać esencjonalny, smakowity rosół. Jak? Oto łatwy przepis, częstujcie się!
SKŁADNIKI
- 2 porcje rosołowe z kurczaka, około 1 kg pałek, skrzydełek, szyjek, korpusów
- 3 marchewki
- 1 pietruszka
- 1 kawałek selera korzeniowego wielkości pudełka zapałek
- 1 por średnich rozmiarów
- 1 cebula
- 3 ząbki czosnku
- 1/8 główki kapusty włoskiej lub 3-5 liści innej kapusty
- przyprawy: sól, pieprz ziarnisty, gałka muszkatołowa, suszone ziele lubczyku i natki pietruszki
- 4 l wody
PRZYGOTOWANIE KROK PO KROKU
- Warzywa obrać. Cebulę opalić nad ogniem lub przypiec na suchej patelni.
- Porcje rosołowe oraz szystkie warzywa umieścić w szybkowarze. Dodać przyprawy owinięte w gazę lub zamknięte w specjalnym koszyczku (do kupienia w sklepach z AGD).
- Wlać wodę. Szczelnie zamknąć zgodnie z instrukcją na opakowaniu. Doprowadzić do wrzenia. W szybkowarach z elektronicznym wskaźnikiem ustawić na stopień pierwszy. Gotować 30 minut.
- Po tym czasie rozszczelnić szybkowar zgodnie z instrukcją i zachowaniem ostrożności.
- Rosół przecedzić. Mięso obrać z kości. Rozgotowane warzywa i resztki porcji rosołowej wyrzucić.
- Rosół podać z makaronem, kawałeczkami mięsa oraz zieleniną.
Rosół domowy: tradycyjny przepis na lekarstwo na wszystkie smutki