Egzotyczny bulion wołowy z ryżem i skórką pomarańczową
2022-05-11
łatwy
35 min
4
Dieta bezglutenowa
Dieta niskokaloryczna
Ten niezwykły bulion wołowy nie przypadnie raczej do gustu rosołowym tradycjonalistom. Ale jeśli tak jak ja kochasz przełamane smaki i dziwne połączenia, to koniecznie go spróbuj. Ten smak urzeka, koi i kusi. Jest niesamowity, intrygujący i rozgrzewający. Pachnie przyprawami korzennymi, skórką pomarańczową i natką. Jest boski!
SKŁADNIKI
- 0,5 kg rostbefu wołowego
- 1 laska cynamonu
- 2 gwiazdki anyżu
- 3 łyżki ciemnego sosu sojowego
- 2 łyżki koncentratu pomidorowego
- 0,5 pomarańczy
- sól i pieprz
- siekana natka
- 2 szklanki ugotowanego ryżu (można zastąpić makaronem ryżowym)
PRZYGOTOWANIE KROK PO KROKU
- Wołowinę pokroić w w cienkie paski, zalać zimną wodą, dodać sos sojowy, anyż i pokruszony cynamon.
- Gotować na wolnym ogniu, aż będzie miękka, zazwyczaj do godziny od zagotowania wody.
- W razie potrzeby w międzyczasie odszumować rosół - zupa powinna być klarowna.
- Pod koniec gotowania do zupy dodać koncentrat pomidorowy, skórkę otartą z pomarańczy i wyciśnięty z niej sok, przyprawić do smaku.
- Do miseczek nałożyć ryż lub makaron, wyłożyć po 2-3 plasterki wołowiny, zalać gorąca zupą, posypać siekaną natką lub kolendrą.
Kuchnia chińska - pyszna, zdrowa i tajemnicza. Poznaj sekrety kuchni chińskiej