Egzotyczny bulion wołowy z ryżem i skórką pomarańczową

Egzotyczny bulion wołowy
Autor: Shutteratock Egzotyczny bulion wołowy świetnie smakuje z ryżem lub makaronem ryżowym.
łatwy
35 min
4

Dieta bezglutenowa

Dieta niskokaloryczna

Ten niezwykły bulion wołowy nie przypadnie raczej do gustu rosołowym tradycjonalistom. Ale jeśli tak jak ja kochasz przełamane smaki i dziwne połączenia, to koniecznie go spróbuj. Ten smak urzeka, koi i kusi. Jest niesamowity, intrygujący i rozgrzewający. Pachnie przyprawami korzennymi, skórką pomarańczową i natką. Jest boski!

SKŁADNIKI

  • 0,5 kg rostbefu wołowego
  • 1 laska cynamonu
  • 2 gwiazdki anyżu
  • 3 łyżki ciemnego sosu sojowego
  • 2 łyżki koncentratu pomidorowego
  • 0,5 pomarańczy
  • sól i pieprz
  • siekana natka
  • 2 szklanki ugotowanego ryżu (można zastąpić makaronem ryżowym)

PRZYGOTOWANIE KROK PO KROKU

  • Wołowinę pokroić w w cienkie paski, zalać zimną wodą, dodać sos sojowy, anyż i pokruszony cynamon.
  • Gotować na wolnym ogniu, aż będzie miękka, zazwyczaj do godziny od zagotowania wody.
  • W razie potrzeby w międzyczasie odszumować rosół - zupa powinna być klarowna.
  • Pod koniec gotowania do zupy dodać koncentrat pomidorowy, skórkę otartą z pomarańczy i wyciśnięty z niej sok, przyprawić do smaku.
  • Do miseczek nałożyć ryż lub makaron, wyłożyć po 2-3 plasterki wołowiny, zalać gorąca zupą, posypać siekaną natką lub kolendrą.
Kuchnia chińska - pyszna, zdrowa i tajemnicza. Poznaj sekrety kuchni chińskiej
Anna Szubińska

Redaktorka w dziale Rozrywka w "Super Expressie". Jestem absolwentką Uniwersytetu Warszawskiego, związaną zawodowo z prasą od 2008 roku. W 2016 r. rozpoczęłam przygodę z mediami internetowymi w Grupie ZPR Media. W wolnych …

więcej