Drobiowy rosół z zielonymi szparagami - pyszna zupa sezonowa
2022-05-13
łatwy
60 min
4
Dieta bezglutenowa
Dieta niskokaloryczna
Zwykły niedzielny rosół można zamienić w prawdziwy rarytas dodając do niego główki zielonych szparagów. Nie wymaga to wiele wysiłku, warto więc na wiosenne przyjęcia przygotować taką zupę, chociaż raz w sezonie.
SKŁADNIKI
- 0,5 kg elementów kurczaka lub indyka
- 1 marchewka
- 1 pietruszka
- 1 nieduży seler
- 2-3 liście pora
- 1 pęczek szparagów zielonych
- sól i pieprz
- natka pietruszki do dekoracji
PRZYGOTOWANIE KROK PO KROKU
- Mięso umieścić w garnku, zalać zimną wodą, doprowadzić do wrzenia.
- Warzywa obrać i dokładnie opłukać. Dodać do zupy.
- Rosół gotować na bardzo małym ogniu ok 1 godziny.
- Po tym czasie mięso i warzywa wyjąc z rosołu i pokroić w niedużą kosteczkę.
- Szparagi umyć, obrać, odciąć główki i wraz pokrojonym mięsem i warzywami włożyć do rosołu.
- Postawić na małym gazie i gotować jeszcze 10 minut. Podawać posypane siekaną natką.
Rosół domowy: tradycyjny przepis na lekarstwo na wszystkie smutki