Drobiowy rosół z zielonymi szparagami - pyszna zupa sezonowa

Rosoł ze szparagami
Autor: Shutteratock Rosoł ze szparagami to znakomity pomysł na urozmaicenie wiosennego menu.
łatwy
60 min
4

Dieta bezglutenowa

Dieta niskokaloryczna

Zwykły niedzielny rosół można zamienić w prawdziwy rarytas dodając do niego główki zielonych szparagów. Nie wymaga to wiele wysiłku, warto więc na wiosenne przyjęcia przygotować taką zupę, chociaż raz w sezonie.

SKŁADNIKI

  • 0,5 kg elementów kurczaka lub indyka
  • 1 marchewka
  • 1 pietruszka
  • 1 nieduży seler
  • 2-3 liście pora
  • 1 pęczek szparagów zielonych
  • sól i pieprz
  • natka pietruszki do dekoracji

PRZYGOTOWANIE KROK PO KROKU

  • Mięso umieścić w garnku, zalać zimną wodą, doprowadzić do wrzenia.
  • Warzywa obrać i dokładnie opłukać. Dodać do zupy.
  • Rosół gotować na bardzo małym ogniu ok 1 godziny. 
  • Po tym czasie mięso i warzywa wyjąc z rosołu i pokroić w niedużą kosteczkę.
  • Szparagi umyć, obrać, odciąć główki i wraz pokrojonym mięsem i warzywami włożyć do rosołu.
  • Postawić na małym gazie i gotować jeszcze 10 minut. Podawać posypane siekaną natką.
Rosół domowy: tradycyjny przepis na lekarstwo na wszystkie smutki

Galeria: Jak ugotować najlepszy rosół - sprawdzone receptury na pyszny i zdrowy rosół

Anna Szubińska

Redaktorka, autorka książek "Nalewki. Natura zamknięta w butelce" (Harde 2019) i "Kuchnia afrodyzjaków" (Harde 2019). Poszukiwaczka nowych smaków i egzotycznych receptur, które lubi łączyć z lokalnymi specjałami. Eksperymentuje z daniami i z …

więcej