Domowy kapuśniak z kiszonej kapusty: przepis na najlepszą zupę
2021-10-08
łatwy
45 min
4
Kapuśniak z kiszonej kapusty to jedna z najlepszych zup domowych. Esencjonalna, wyrazista w smaku i obfita. Właśnie taki powinien być prawdziwy kapuśniak ugotowany na żeberkach wieprzowych. Nabraliście apetytu? Zatem do roboty! Pora na domowy kapuśniak z kiszonej kapusty!
Do kapuśniaku dodajemy kiszoną kapustę zawsze na końcu. Inaczej warzywa, a szczególnie ziemniaki pod wpływem kwasu z kapusty staną się twarde i niesmaczne.
Dowiedz się, jak zrobić najsmaczniejszą, domową kiszoną kapustę: Kiszenie kapusty: jak zrobić domową kiszoną kapustę? [WIDEO]
Wypróbuj inne nasze przepisy na kapuśniaki!
SKŁADNIKI
- Na kapuśniak:
- 1,5 l bulionu warzywnego lub wody
- 500 g żeberek wieprzowych
- 2 marchewki
- 1 pietruszka
- 1 kawałek selera wielkości 2 pudełek zapałek
- 1 cebula
- 3-4 grzyby suszone
- 1-3 liście laurowe
- 3-5 ziaren ziela angielskiego
- 4-6 ziaren czarnego pieprzu
- 2 duże lub 4 mniejsze ziemniaki pokrojone w kostkę
- 500 g kiszonej kapusty, drobno pokrojonej
- Na zasmażkę:
- 1 łyżka mąki
- 1 łyżka masła lub smalcu
PRZYGOTOWANIE KROK PO KROKU
- Żeberka włożyć do garnka razem z warzywami, dodać przyprawy, zalać bulionem, doprowadzić do wrzenia i gotować 60 minut.
- Żeberka i warzywa wyjąć, mięso oddzielić od kości, wszystko pokroić drobno, odstawić.
- Do zupy dodać pokrojone ziemniaki. Gotować od miękkości.
- Gdy ziemniaki są miękkie, dodać pokrojoną kapustę. Gotować 10 minut.
- Dodać pokrojone warzywa i mięso.
- Z mąki i tłuszczu przygotować zasmażkę, dodać do zupy, zagotować.
- Podawać z pajdą chleba.
KAPUSTA. Jakie ma właściwości? Dlaczego warto ją jeść? Jak przyrządzić kapustę?