Domowy kapuśniak z kiszonej kapusty: przepis na najlepszą zupę

Domowy kapuśniak z kiszonej kapusty: przepis na najlepszą zupę
Autor: Shutterstock Prawdziwy kapuśniak z kiszonej kapusty to zupa ugotowana na wieprzowych żeberkach
łatwy
45 min
4

Kapuśniak z kiszonej kapusty to jedna z najlepszych zup domowych. Esencjonalna, wyrazista w smaku i obfita. Właśnie taki powinien być prawdziwy kapuśniak ugotowany na żeberkach wieprzowych. Nabraliście apetytu? Zatem do roboty! Pora na domowy kapuśniak z kiszonej kapusty!

Do kapuśniaku dodajemy kiszoną kapustę zawsze na końcu. Inaczej warzywa, a szczególnie ziemniaki pod wpływem kwasu z kapusty staną się twarde i niesmaczne. 

Dowiedz się, jak zrobić najsmaczniejszą, domową kiszoną kapustę: Kiszenie kapusty: jak zrobić domową kiszoną kapustę? [WIDEO]

Wypróbuj inne nasze przepisy na kapuśniaki!

SKŁADNIKI

  • Na kapuśniak:
  • 1,5 l bulionu warzywnego lub wody
  • 500 g żeberek wieprzowych
  • 2 marchewki
  • 1 pietruszka
  • 1 kawałek selera wielkości 2 pudełek zapałek
  • 1 cebula
  • 3-4 grzyby suszone
  • 1-3 liście laurowe
  • 3-5 ziaren ziela angielskiego
  • 4-6 ziaren czarnego pieprzu
  • 2 duże lub 4 mniejsze ziemniaki pokrojone w kostkę
  • 500 g kiszonej kapusty, drobno pokrojonej
  • Na zasmażkę:
  • 1 łyżka mąki
  • 1 łyżka masła lub smalcu

PRZYGOTOWANIE KROK PO KROKU

  • Żeberka włożyć do garnka razem z warzywami, dodać przyprawy, zalać bulionem, doprowadzić do wrzenia i gotować 60 minut.
  • Żeberka i warzywa wyjąć, mięso oddzielić od kości, wszystko pokroić drobno, odstawić.
  • Do zupy dodać pokrojone ziemniaki. Gotować od miękkości.
  • Gdy ziemniaki są miękkie, dodać pokrojoną kapustę. Gotować 10 minut.
  • Dodać pokrojone warzywa i mięso.
  • Z mąki i tłuszczu przygotować zasmażkę, dodać do zupy, zagotować.
  • Podawać z pajdą chleba.
KAPUSTA. Jakie ma właściwości? Dlaczego warto ją jeść? Jak przyrządzić kapustę?
Adrianna Ewa Stawska-Ostaszewska

Redaktorka serwisu kulinarnego Beszamel.pl Dziennikarka, tłumaczka, pisarka. Szefowa kuchni i koneserka smaku. Niestrudzona popularyzatorka historii kultur kulinarnych, kuchni regionalnych i narodowych. Autorka książek: „Dzieje łakomstwa i obżarstwa” (wyd. Harde, 2019), „Polska Księga …

więcej