Dietetyczna zupa szpinakowa z kluskami serowymi
2021-03-29
łatwy
30 min
4
Zupa szpinakowa z kluskami serowymi z menu beszamel.pl DIETETYCZNIE smakuje rewelacyjnie i jest bardzo aromatyczna. Przepis przygotowany został przez Poradnię Dietetyczną Dietosfera. Porcja dostarcza 210 kcal.
Lekka, niskokaloryczna zupa szpinakowa to danie, które polecamy szczególnie osobom dbającym o linię. Z przepisu mogą skorzystać również osoby, które nie pilnują wagi - bo jego prostota, wykorzystanie łatwo dostępnych składników i niskie koszty przygotowania powinny stanowić wystarczająca zachętę. A także doskonały smak zupy oczywiście!
Przepis przetestowały dla Was: Anna Śmiałek, Adrianna Ewa Stawska, Anna Szubińska
SKŁADNIKI
- 1 garść świeżego szpinaku
- 1/3 cebuli
- 1 łyżka jogurtu naturalnego
- 200 ml bulionu warzywnego
- 1 łyżeczka oliwy/oleju
- gałka muszkatołowa,sól, pieprz
- 3 łyżki chudego twarogu
- 1/2 białka jaja
- 1/2 łyżki bułki tartej
PRZYGOTOWANIE KROK PO KROKU
- Szpinak ugotować w małej ilości osolonej wody, osączyć.
- Cebulę drobno posiekać, poddusić na oleju, dodać do szpinaku i zalać gorącym bulionem.
- Gotować 10-15 min na małym ogniu. Pod koniec przyprawić.
- Przestudzić i zblendować na gładką masę (ewentualnie przetrzeć przez sitko).
- Dodać jogurt, wymieszać.
- Twaróg wyrobić z białkiem oraz bułką na gładką masę.
- Formować małe kuleczki i wrzucać na wrzącą, osoloną wodę.
- Ugotować i dodać do zupy