Dietetyczna zupa szpinakowa z kluskami serowymi

2021-03-29
Zupa szpinakowa z kluskami serowymi z menu beszamel.pl DIETETYCZNIE
Autor: Shutterstock Zupa szpinakowa z kluskami serowymi - prosta do przygotowania, z łatwo dostępnych składników i niedroga - prawdziwy hit lata.
łatwy
30 min
4

Zupa szpinakowa z kluskami serowymi z menu beszamel.pl DIETETYCZNIE smakuje rewelacyjnie i jest bardzo aromatyczna. Przepis przygotowany został przez Poradnię Dietetyczną Dietosfera. Porcja dostarcza 210 kcal.

Lekka, niskokaloryczna zupa szpinakowa to danie, które polecamy szczególnie osobom dbającym o linię. Z przepisu mogą skorzystać również osoby, które nie pilnują wagi - bo jego prostota, wykorzystanie łatwo dostępnych składników i  niskie koszty przygotowania powinny stanowić wystarczająca zachętę. A także doskonały smak  zupy oczywiście!

Przepis  przetestowały dla WasAnna Śmiałek, Adrianna Ewa Stawska, Anna Szubińska

SKŁADNIKI

  • 1 garść świeżego szpinaku
  • 1/3 cebuli
  • 1 łyżka jogurtu naturalnego
  • 200 ml bulionu warzywnego
  • 1 łyżeczka oliwy/oleju
  • gałka muszkatołowa,sól, pieprz
  • 3 łyżki chudego twarogu
  • 1/2 białka jaja
  • 1/2 łyżki bułki tartej

PRZYGOTOWANIE KROK PO KROKU

  • Szpinak ugotować w małej ilości osolonej wody, osączyć.
  • Cebulę drobno posiekać, poddusić na oleju, dodać do szpinaku i zalać gorącym bulionem.
  • Gotować 10-15 min na małym ogniu. Pod koniec przyprawić.
  • Przestudzić i zblendować na gładką masę (ewentualnie przetrzeć przez sitko).
  • Dodać jogurt, wymieszać.
  • Twaróg wyrobić z białkiem oraz bułką na gładką masę.
  • Formować małe kuleczki i wrzucać na wrzącą, osoloną wodę.
  • Ugotować i dodać do zupy