Detoksykująca zupa z grzybami i miso. Świetny przepis w azjatyckim stylu
2022-09-30
łatwy
35 min
4
Dieta wegańska
Dieta wegetariańska
Dieta niskokaloryczna
Detoksykująca zupa z grzybami i miso to łatwe do przyrządzenia danie z dużą ilością rożnego rodzaju grzybów, głównie orientalnych. Większość z nich ma doskonałe właściwości prozdrowotne, szczególnie w kwestii oczyszczania organizmu z pozostałości stresu oksydacyjnego. Polecam tę zupę nie tylko miłośnikom kuchni orientalnej i wegetariańskiej, ty bardziej, że jest łatwa do przygotowania i pyszna.
SKŁADNIKI
- 15 g suszonych grzybów (polecamy mieszankę shitake i borowików)
- 1 łyżka oleju
- 250 g świeżych pieczarek portobello, pokrojonych w plastry
- 125 g świeżych grzybów shitake, pokrojonych w plastry
- 125 g świeżych boczniaków, pokrojonych w plastry
- 80 g świeżych grzybów enoki lu shimei
- 1 por, jasnozielone i białe części, pokrojone w plastry
- 3 szklanki bulionu warzywnego
- 1 łyżka świeżego tartego imbiru
- 1 ząbek czosnku, posiekany
- 1 łyżka sosu sojowego
- 1 łyżka octu ryżowego
- 3 łyżki miso
- 1 mała kapusta pak choy, pokrojona w plastry
- 1 szalotka, pokrojona w plastry, do przybrania (opcjonalnie)
- sól
PRZYGOTOWANIE KROK PO KROKU
- W małym garnku zagotować wodę, zdjąć z ognia i dodać suszone grzyby. Moczyć przez 30 minut.
- Gdy grzyby będą się moczyły, w większym garnku rozgrzać olej na średnim ogniu.
- Dodać świeże grzyby i pory, szybko wymieszać i przykryć, smażyć, aż grzyby zmiękną i zrumienią się (około 10 minut). Odsunąć mieszankę grzybową na bok i wlać odrobinę bulionu warzywnego w wolne miejsce. Dodać imbir i czosnek i mieszać, aż zacznie intensywnie pachnieć (tylko ok. 30 sekund).
- Dodać resztę bulionu, sos sojowy, ocet ryżowy i 1/2 łyżeczki soli. Zwiększyć ogień i zagotować zupę, następnie zmniejszyć płomień i gotować na wolnym ogniu przez 10 minut.
- Suszone grzyby pokroić na duże kawałki i dodać wszystko do zupy, łącznie z płynem z grzybów.
- Przełożyć miso do małej miski i dodać około szklankę bulionu. Rozrobić miso z bulionem, a następnie wymieszać z zupą.
- Dodać kapustę pak choy. Skosztować zupę i ewentualnie dosolić do smaku. Podawać udekorowaną szalotką, kiełkami lub dodatkowymi grzybami enoki.
Boczniaki: czy są zdrowe? Właściwości boczniaków
Zobacz nasze inne przepisy na zupy grzybowe