Detoksykująca zupa z grzybami i miso. Świetny przepis w azjatyckim stylu

Detoksykująca zupa z grzybami i miso. Świetny przepis w azjatyckim stylu
Autor: Shutterstock Ta supes zupa z mieszanką grzybów ma korzystne działanie na organizm
łatwy
35 min
4

Dieta wegańska

Dieta wegetariańska

Dieta niskokaloryczna

Detoksykująca zupa z grzybami i miso to łatwe do przyrządzenia danie z dużą ilością rożnego rodzaju grzybów, głównie orientalnych. Większość z nich ma doskonałe właściwości prozdrowotne, szczególnie w kwestii oczyszczania organizmu z pozostałości stresu oksydacyjnego. Polecam tę zupę nie tylko miłośnikom kuchni orientalnej i wegetariańskiej,  ty bardziej, że jest łatwa do przygotowania i pyszna.

SKŁADNIKI

  • 15 g suszonych grzybów (polecamy mieszankę shitake i borowików)
  • 1 łyżka oleju
  • 250 g świeżych pieczarek portobello, pokrojonych w plastry
  • 125 g świeżych grzybów shitake, pokrojonych w plastry
  • 125 g świeżych boczniaków, pokrojonych w plastry
  • 80 g świeżych grzybów enoki lu shimei
  • 1 por, jasnozielone i białe części, pokrojone w plastry
  • 3 szklanki bulionu warzywnego
  • 1 łyżka świeżego tartego imbiru
  • 1 ząbek czosnku, posiekany
  • 1 łyżka sosu sojowego
  • 1 łyżka octu ryżowego
  • 3 łyżki miso
  • 1 mała kapusta pak choy, pokrojona w plastry
  • 1 szalotka, pokrojona w plastry, do przybrania (opcjonalnie)
  • sól

PRZYGOTOWANIE KROK PO KROKU

  • W małym garnku zagotować wodę, zdjąć z ognia i dodać suszone grzyby. Moczyć przez 30 minut.
  • Gdy grzyby będą się moczyły, w większym garnku rozgrzać olej na średnim ogniu.
  • Dodać świeże grzyby i pory, szybko wymieszać i przykryć, smażyć, aż grzyby zmiękną i zrumienią się (około 10 minut). Odsunąć mieszankę grzybową na bok i wlać odrobinę bulionu warzywnego w wolne miejsce. Dodać imbir i czosnek i mieszać, aż zacznie intensywnie pachnieć (tylko ok. 30 sekund).
  • Dodać resztę bulionu, sos sojowy, ocet ryżowy i 1/2 łyżeczki soli. Zwiększyć ogień i zagotować zupę, następnie zmniejszyć płomień i gotować na wolnym ogniu przez 10 minut.
  • Suszone grzyby pokroić na duże kawałki i dodać wszystko do zupy, łącznie z płynem z grzybów.
  • Przełożyć miso do małej miski i dodać około szklankę bulionu. Rozrobić miso z bulionem, a następnie wymieszać z zupą.
  • Dodać kapustę pak choy. Skosztować zupę i ewentualnie dosolić do smaku. Podawać udekorowaną szalotką, kiełkami lub dodatkowymi grzybami enoki.
Boczniaki: czy są zdrowe? Właściwości boczniaków

Zobacz nasze inne przepisy na zupy grzybowe

Anna Śmiałek

Pomysłodawczyni i redaktorka prowadząca serwis beszamel.pl. Swoją pasję i hobby, jakim są kulinaria, połączyła z pracą. Zadowolona w towarzystwie ludzi, którzy cenią sobie dobre jedzenie i ciekawą rozmowę. Wciąż głodna nowych wyzwań, …

więcej