Czeska czosnkowa na rozgrzewkę

Czeska zupa czosnkowa na rozgrzewkę
Autor: Shutterstock
łatwy
30 min
4

Czeska zupa czosnkowa to sycąca i rozgrzewająca zupa na jesień i zimę. Aromatyczna zupa jest łatwa w przygotowaniu. 

Anna Szubińska Nalewki. natura zamknięta w butelceKup online

Wykorzystaj sezon na pyszne owoce i zamknij ich smak w butelkach z naszym praktycznym przewodnikiem! Poradnik do nabycia w sieci Empik, księgarniach i naszym sklepie.

 

 

Przepis opracowały i  przetestowały dla Was

Anna Śmiałek, Adrianna Ewa Stawska, Anna Szubińska

SKŁADNIKI

  • 1,2 l bulionu mięsnego lub warzywnego
  • 1 główka czosnku
  • 1 cebula
  • 2 jajka
  • miąższ z 4 kromek chleba
  • 2 łyżki oleju

PRZYGOTOWANIE KROK PO KROKU

  • Cebulę i czosnek obrać, posiekać, zeszklić na rozgrzanym oleju w wysokim garnku.
  • Wlać bulion, zagotować, zmniejszyć ogień, wkruszyć do zupy miąższ chleba.
  • Jajka roztrzepać, wymieszać z kilkoma łyżkami zupy, ostrożnie połączyć z resztą zupy (jajka nie mogą się ściąć).
  • Gotować 1–2 minuty, zmiksować.