Cytrynowa zupa ze świeżych grzybów leśnych lub pieczarek z mięsną wkładką

Cytrynowa zupa ze świeżych grzybów
Autor: Shutterstock Zupa ze swieżych grzybów przyprawiona nutą cytryny nabiera wyjątkowego charakteru.
łatwy
30 min
4

Dieta bezglutenowa

Cytrynowa zupa ze świeżych grzybów leśnych lub pieczarek wzbogacona mięsną wkładką to smaczna i sycąca zupa o wyjątkowym aromacie. Można ją przygotować z pieczarek lub boczniaków, ale pełnię swojego charakteru rozwija, jeśli zrobi się ją ze świeżych, leśnych grzybów.

SKŁADNIKI

  • 300 g cielęciny lub chudej wieprzowiny
  • 300 g grzybów
  • 1 cebula
  • 2 marchewki
  • 1 l bulionu
  • 2 ząbki czosnku
  • 1 cytryna
  • 1 liść laurowy
  • szczypta gałki muszkatołowej
  • 1 łyżka masła
  • 0,5 szklanki słodkiej śmietany
  • 2 łyżki mąki kukurydzianej
  • sól i pieprz
  • siekana natka pietruszki

PRZYGOTOWANIE KROK PO KROKU

  • Grzyby oczyścić, umyć i pokroić, zrumienić na maśle.
  • Mięso oczyścić, umyć i pokroić w małą kostkę, zalać bulionem i zagotować. Zupę zszumować.
  • Marchewkę, cebulę i czosnek obrać i pokroić na ćwiartki, dodać do zupy razem ze skórką otarta z cytryny, gotować pod przykryciem do miękkości.
  • Wyjąć z zupy mięso i marchewkę, bulion przecedzić i ponownie zagotować, zaprawić śmietaną wymieszaną z mąką kukurydzianą.
  • Zagotować, dodać mięso marchewkę i pieczarki, wymieszać. przyprawić solą, pieprzem, gałką i sokiem z cytryny. Podawać posypaną natką.
Borowik szlachetny. Dlaczego warto jeść prawdziwka?

W galerii znajdziesz przepis na postną zupę grzybową

Anna Szubińska

Redaktorka w dziale Rozrywka w "Super Expressie". Jestem absolwentką Uniwersytetu Warszawskiego, związaną zawodowo z prasą od 2008 roku. W 2016 r. rozpoczęłam przygodę z mediami internetowymi w Grupie ZPR Media. W wolnych …

więcej