Cytrynowa zupa ze świeżych grzybów leśnych lub pieczarek z mięsną wkładką
2021-10-03
łatwy
30 min
4
Dieta bezglutenowa
Cytrynowa zupa ze świeżych grzybów leśnych lub pieczarek wzbogacona mięsną wkładką to smaczna i sycąca zupa o wyjątkowym aromacie. Można ją przygotować z pieczarek lub boczniaków, ale pełnię swojego charakteru rozwija, jeśli zrobi się ją ze świeżych, leśnych grzybów.
SKŁADNIKI
- 300 g cielęciny lub chudej wieprzowiny
- 300 g grzybów
- 1 cebula
- 2 marchewki
- 1 l bulionu
- 2 ząbki czosnku
- 1 cytryna
- 1 liść laurowy
- szczypta gałki muszkatołowej
- 1 łyżka masła
- 0,5 szklanki słodkiej śmietany
- 2 łyżki mąki kukurydzianej
- sól i pieprz
- siekana natka pietruszki
PRZYGOTOWANIE KROK PO KROKU
- Grzyby oczyścić, umyć i pokroić, zrumienić na maśle.
- Mięso oczyścić, umyć i pokroić w małą kostkę, zalać bulionem i zagotować. Zupę zszumować.
- Marchewkę, cebulę i czosnek obrać i pokroić na ćwiartki, dodać do zupy razem ze skórką otarta z cytryny, gotować pod przykryciem do miękkości.
- Wyjąć z zupy mięso i marchewkę, bulion przecedzić i ponownie zagotować, zaprawić śmietaną wymieszaną z mąką kukurydzianą.
- Zagotować, dodać mięso marchewkę i pieczarki, wymieszać. przyprawić solą, pieprzem, gałką i sokiem z cytryny. Podawać posypaną natką.
Borowik szlachetny. Dlaczego warto jeść prawdziwka?