Cudowny barszcz czerwony ze śliwkami - oryginalny i pyszny
2021-03-29
łatwy
35 min
4
Barszcz czysty ze śliwkami to idealne danie wigilijne - smakuje słodko i kwaśno, pachnie lekko dymem ze śliwek - po prostu cudo. Idealny przepis dla tych, którzy pragną czegoś tradycyjnego, ale w nowej odsłonie.
Przepis opracowały i przetestowały dla Was: Anna Śmiałek, Adrianna Ewa Stawska, Anna Szubińska
SKŁADNIKI
- 70 dag buraków
- 10 dag suszonych wydrylowanych śliwek
- 4 szklanki przegotowanej wody
- 2 szklanki soku z buraków i jabłek
- 3 łyżki miodu
- szczypta mielonych goździków i otartej skórki z cytryny
- sól i pieprz
PRZYGOTOWANIE KROK PO KROKU
- Umyte buraki upiec w piekarniku
- Śliwki namoczyć w 2 szklankach wody, dodać goździki i otartą skórkę z cytryny, ugotować.
- Miękkie buraki obrać, zetrzeć na tarce o dużych oczkach, zalac 2 szklankami wody doprowadzić do wrzenia i gotować ok. 10 minut.
- Przecedzić, doprawić solą i pieprzem, dodać miód i przecedzony wywar ze śliwek, zagotować, wlać sok buraczano-jabłkowy.
- Doprawić pieprzem i solą do smaku.