Ciasto na zupę tarhana. Suszona baza do pysznej tureckiej zupy instant
2023-02-16
łatwy
50 min
10
Dieta wegetariańska
Turecka tarhana to chyba pierwsza na świecie zupa w proszku, wymyślona i od lat przygotowywana w regionie Anatolia. Proszek przygotowuje się z ciasta z fermentowanego jogurtu, warzyw i przypraw, zamyka się w słoikach i korzysta z niego przez cała zimę. Zupa z niego przygotowana jest bardzo smaczna i bardzo zdrowa. Jak przygotować ciasto tarhana na proszek i w rezultacie zupę?
SKŁADNIKI
- 4 szklanki wody
- 6 czerwonych papryk
- 2 cebule
- 2 duże pomidory
- 2 puszki ciecierzycy
- 0,5 l naturalnego jogurtu
- 7 gr suszonych drożdży
- 1 kg mąki
- 2 łyżki oliwy
- 1 łyżeczka soli
- 1 łyżka suszonej mięty
- 1 łyżeczka suszonego oregano
- 2 łyżeczki płatków chili
PRZYGOTOWANIE KROK PO KROKU
- Paprykę umyć, oczyścić z gniazd nasiennych i drobno posiekać.
- Pomidory sparzyć, obrać, pokroić w kostkę, cebulę obrać i posiekać.
- Paprykę, pomidory i cebulę włożyć do garnka, zalać wodą i gotować do miękkości.
- Odcedzić do niech ciecierzycę i zblendować na gładko.
- Pulpę warzywną przełożyć do dużej miski, dodać przyprawy, jogurt, oliwę i drożdże i dokładnie wymieszać.
- Do mieszaniny dodawać po trochu mąkę i zagniatać ciasto, wyrabiać je ok 15 min, jeśli wyjdzie zbyt suche, dodać nieco wody.
- Miskę z tak przygotowanym ciastem przykryć ściereczką i odstaw na 5-6 dni, aby sfermentowało.
- Następnie podzielić ciasto na małe kawałki, można je delikatnie rozwałkować, ułożyć na papierze do pieczenia i zostawić na 2-3 dni, aby wyschło.
- W międzyczasie przekładać na drugą stronę, aby placki równomiernie wysychały.
- Wysuszone placki połamać na mniejsze części i zmielić w malakserze lub blenderze na proszek, rozsypać go na tacy i pozostawić jeszcze na 1-2 dni do całkowitego wysuszenia.
- Wysuszony proszek przechowuj w szczelnie zamykanych pojemniczkach.
- Używaj do przygotowania zup. Wystarczy porcję proszku rozpuść w gorącej wodzie lub bulionie i zupa gotowa.
Papryka, czyli pieprzowiec roczny – właściwości, wartości odżywcze lBeszamell