Ciasto na zupę tarhana. Suszona baza do pysznej tureckiej zupy instant

Tarhana
Autor: Shutterstock Tarhana to tureckie ciasto, z którego powstaje zupa w proszku. Tą samą nazwę ma zupa przygotowana z tego proszku.
łatwy
50 min
10

Dieta wegetariańska

Turecka tarhana to chyba pierwsza na świecie zupa w proszku, wymyślona i od lat przygotowywana w regionie Anatolia. Proszek przygotowuje się z ciasta z fermentowanego jogurtu, warzyw i przypraw, zamyka się w słoikach i korzysta z niego przez cała zimę. Zupa z niego przygotowana jest bardzo smaczna i bardzo zdrowa. Jak przygotować ciasto tarhana na proszek i w rezultacie zupę?

SKŁADNIKI

  • 4 szklanki wody
  • 6 czerwonych papryk
  • 2 cebule
  • 2 duże pomidory
  • 2 puszki ciecierzycy
  • 0,5 l naturalnego jogurtu
  • 7 gr suszonych drożdży
  • 1 kg mąki
  • 2 łyżki oliwy
  • 1 łyżeczka soli
  • 1 łyżka suszonej mięty
  • 1 łyżeczka suszonego oregano
  • 2 łyżeczki płatków chili

PRZYGOTOWANIE KROK PO KROKU

  • Paprykę umyć, oczyścić z gniazd nasiennych i drobno posiekać.
  • Pomidory sparzyć, obrać, pokroić w kostkę, cebulę obrać i posiekać.
  • Paprykę, pomidory i cebulę włożyć do garnka, zalać wodą i gotować do miękkości.
  • Odcedzić do niech ciecierzycę i zblendować na gładko.
  • Pulpę warzywną przełożyć do dużej miski, dodać przyprawy, jogurt, oliwę i drożdże i dokładnie wymieszać.
  • Do mieszaniny dodawać po trochu mąkę i zagniatać ciasto, wyrabiać je ok 15 min, jeśli wyjdzie zbyt suche, dodać nieco wody.
  • Miskę z tak przygotowanym ciastem przykryć ściereczką i odstaw na 5-6 dni, aby sfermentowało.
  • Następnie podzielić ciasto na małe kawałki, można je delikatnie rozwałkować, ułożyć na papierze do pieczenia i zostawić na 2-3 dni, aby wyschło.
  • W międzyczasie przekładać na drugą stronę, aby placki równomiernie wysychały.
  • Wysuszone placki połamać na mniejsze części i zmielić w malakserze lub blenderze na proszek, rozsypać go na tacy i pozostawić jeszcze na 1-2 dni do całkowitego wysuszenia.
  • Wysuszony proszek przechowuj w szczelnie zamykanych pojemniczkach. 
  • Używaj do przygotowania zup. Wystarczy porcję proszku rozpuść w gorącej wodzie lub bulionie i zupa gotowa.
Papryka, czyli pieprzowiec roczny – właściwości, wartości odżywcze lBeszamell

Galeria: Rozgrzewające zupy - 10 przepisów

Anna Szubińska

Redaktorka, autorka książek "Nalewki. Natura zamknięta w butelce" (Harde 2019) i "Kuchnia afrodyzjaków" (Harde 2019). Poszukiwaczka nowych smaków i egzotycznych receptur, które lubi łączyć z lokalnymi specjałami. Eksperymentuje z daniami i z …

więcej