Chińska zupa z wieprzowiną i makaronem - smaczna i sycąca codzienna dawka energii
2022-03-06
łatwy
30 min
4
Dieta niskokaloryczna
Niezwykle aromatyczna i esencjonalna chińska zupa na wieprzowinie z makaronem i warzywami to bardzo dobry przykład zupy z mięsną wkładką. Sprawdza się, gdy nie mamy czasu lub możliwości przygotować dwudaniowego obiadu. Jest treściwa i pożywna, daje dużo energii na cały dzień.
SKŁADNIKI
- 300 g chudej wieprzowiny
- 2 pęczki dymki
- 1 nieduża pekinka
- 1 opakowanie chińskiego makarony jajecznego
- 1,5 l bulionu drobiowego
- 2 łyżki oleju
- 2 łyżki sosu sojowego
- 1 cm świeżego korzenia imbiru
PRZYGOTOWANIE KROK PO KROKU
- Mięso pokroić na cienkie paseczki i usmażyć na oleju w garnku z grubym dnem, aż zbrązowieje.
- Kapustę poszatkować i dodać do mięsa razem z sosem sojowym i startym imbirem.
- Zupę podlać gorącym bulionem (może być z kostki) i gotować 10 minut.
- Dymkę posiekać i dodać do zupy wraz z makaronem pod koniec gotowania.
- Gotować jeszcze kilka minut, aż makaron będzie miękki.
Wieprzowina: wartość odżywcza, zastosowanie kulinarne