Chińska zupa z wieprzowiną i makaronem - smaczna i sycąca codzienna dawka energii

Chińska zupa z wieprzowiną
Autor: Shutterstock Chińska zupa z wieprzowiną i makaronem jest sycąca i aromatyczna.
łatwy
30 min
4

Dieta niskokaloryczna

Niezwykle aromatyczna i esencjonalna chińska zupa na wieprzowinie z makaronem i warzywami to bardzo dobry przykład zupy z mięsną wkładką. Sprawdza się, gdy nie mamy czasu lub możliwości przygotować dwudaniowego obiadu. Jest treściwa i pożywna, daje dużo energii na cały dzień.

SKŁADNIKI

  • 300 g chudej wieprzowiny
  • 2 pęczki dymki
  • 1 nieduża pekinka
  • 1 opakowanie chińskiego makarony jajecznego
  • 1,5 l bulionu drobiowego
  • 2 łyżki oleju
  • 2 łyżki sosu sojowego
  • 1 cm świeżego korzenia imbiru

PRZYGOTOWANIE KROK PO KROKU

  • Mięso pokroić na cienkie paseczki i usmażyć na oleju w garnku z grubym dnem, aż zbrązowieje.
  • Kapustę poszatkować i dodać do mięsa razem z sosem sojowym i startym imbirem.
  • Zupę podlać gorącym bulionem (może być z kostki) i gotować 10 minut.
  • Dymkę posiekać i dodać do zupy wraz z makaronem pod koniec gotowania. 
  • Gotować jeszcze kilka minut, aż makaron będzie miękki.
Wieprzowina: wartość odżywcza, zastosowanie kulinarne

Galeria: 10 przepisów na rozgrzewające zupy

Anna Szubińska

Redaktorka, autorka książek "Nalewki. Natura zamknięta w butelce" (Harde 2019) i "Kuchnia afrodyzjaków" (Harde 2019). Poszukiwaczka nowych smaków i egzotycznych receptur, które lubi łączyć z lokalnymi specjałami. Eksperymentuje z daniami i z …

więcej