Bulion z ryżem i tofu: przepis
2021-03-29

łatwy
25 min
4
Bulion z ryżem i tofu to propozycja nie tylko dla wegetarian. Lekka warzywna zupa z ryżem i tofu zyskuje orientalny charakter. Jest zdrowa i pożywna, a na dodatek łatwa do przygotowania.
SKŁADNIKI
- 4 szklanki bulionu warzywnego
- ½ łyżeczki curry
- listek laurowy
- 2 ziarenka ziela angielskiego
- sól
- łyżka oliwy
- pokrojona w kostkę marchewka
- pokrojona drobno pietruszka
- ½ pokrojonego małego selera
- ½ pokrojonego pora
- ½ pokrojonej drobno małej czerwonej papryczki
- mała posiekana cebula
- 10 dag ryżu
- 30 dag pokrojonego w kostkę tofu
- sos sojowy
- 2 łyżki posiekanej natki
PRZYGOTOWANIE KROK PO KROKU
- Zagotuj bulion. Wrzuć przyprawy i warzywa. Gotuj, aż warzywa będą miękkie.
- Osobno ugotuj ryż. Gdy będzie miękki – dodaj do bulionu.
- Dodaj tofu. Doprowadź zupę do wrzenia, dopraw sosem sojowym.
- Podawaj posypaną natką.