Bulion z ryżem i tofu: przepis

2021-03-29
Bulion z ryżem i tofu: przepis
Autor: Shutterstock Bulion z ryżem i  tofu to zupa o lekko orientalnym charakterze
łatwy
25 min
4

Bulion z ryżem i tofu to  propozycja nie tylko dla wegetarian. Lekka warzywna zupa z ryżem i tofu zyskuje orientalny charakter. Jest  zdrowa i  pożywna, a na dodatek łatwa do przygotowania.

 

 

 

SKŁADNIKI

  • 4 szklanki bulionu warzywnego
  • ½ łyżeczki curry
  • listek laurowy
  • 2 ziarenka ziela angielskiego
  • sól
  • łyżka oliwy
  • pokrojona w kostkę marchewka
  • pokrojona drobno pietruszka
  • ½ pokrojonego małego selera
  • ½ pokrojonego pora
  • ½ pokrojonej drobno małej czerwonej papryczki
  • mała posiekana cebula
  • 10 dag ryżu
  • 30 dag pokrojonego w kostkę tofu
  • sos sojowy
  • 2 łyżki posiekanej natki

PRZYGOTOWANIE KROK PO KROKU

  • Zagotuj bulion. Wrzuć przyprawy i warzywa. Gotuj, aż warzywa będą miękkie.
  • Osobno ugotuj ryż. Gdy będzie miękki – dodaj do bulionu.
  • Dodaj tofu. Doprowadź zupę do wrzenia, dopraw sosem sojowym.
  • Podawaj posypaną natką.
Redakcja
więcej