Bulion z pieczonych warzyw z programu Zakupy pod Kontrolą
2021-03-29

łatwy
45 min
4
Bulion z pieczonych warzyw to pożywne, gęste danie idealne na rodzinny obiad, czy do pracy. Bulion może być bazą dla innych zup. Łatwo go urozmaicić, dodając inne warzywa. Autorski przepis Darka Kuźniaka na ekonomiczną zupę pochodzi z 5 odcinka programu Zakupy pod Kontrolą.
Prowadzący program Małgorzata Krupa i Darek Kuźniak pod „okiem kamer” próbują zmienić dotychczasowe nawyki żywieniowe i przyzwyczajenia zakupowe bohaterów. Czy odnoszą sukces? O tym dowiesz się, oglądając Zakupy pod Kontrolą w każdą niedzielę na antenie TVP2 o 19:35
SKŁADNIKI
- Marchew, 1 kg
- Korzeń pietruszki, 1 kg
- Korzeń selera, 0,5 kg
- Por, 3 sztuki
- Szalotki, 0,5 kg
- Czosnek, 1 główka
- Natka pietruszki, 1 pęczek
- Nać selera, 1 pęczek
- Lubczyk suszony, 1 opakowanie
- Liść laurowy, 10 sztuk
- Ziele angielskie, 10 ziarenek
- Sól, pieprz
- 2-3 łyżki oliwy
- Ponadto:
- Brokuł mrożony, 500 g
- Śmietanka 30% , 100 ml
- Serek topiony, 300 g
PRZYGOTOWANIE KROK PO KROKU
- Przygotuj blachę do pieczenia, wyłóż ją papierem (do pieczenia). Warzywa umyj i ułóż na blaszkach. Posmaruj warzywa oliwą, delikatnie posól wierzch.
- Wstaw warzywa do nagrzanego do 200 stopni piekarnika i piecz przez 30 minut.
- Upieczone warzywa przełóż do garnka o pojemności 15 l, dodaj ziele angielskie, liść laurowy, natkę pietruszki i lubczyk. Zalej warzywa 10 l wody. Gotuj na małym ogniu pod przykryciem przez 2 godziny.
- Po tym czasie wyjmij z bulionu za pomocą łyżki cedzakowej warzywa i zioła. Dopraw bulion do smaku solą i pieprzem. Wywar wystudź, podziel na 10 porcji. Dwie pozostaw, resztę przelej do pojemników i zamroź, będziesz mieć gotową bazę do domowych zup.
- Jedną część bulionu przelej do garnka, doprowadź do wrzenia. Dodaj serki topione i gotuj przez 5 minut. Dopraw do smaku, wlej śmietankę i zblenduj zupę na krem.
- Podawaj z grzankami lub groszkiem ptysiowym.
- Drugą część bulionu przelej do garnka, dodaj do niego rozmrożone brokuły. Doprowadź do wrzenia i gotuj na małym ogniu przez 15 minut. Zblenduj zupę na krem, dopraw do smaku. Podawaj z prażonymi pestkami dyni i rukolą.