Brokułowa z zielonym chrzanem wasabi: wiosenna zupa z charakterem

Brokułowa z zielonym chrzanem wasabi: wiosenna zupa z charakterem
Autor: Shutterstock.com Brokułowa z zielonym chrzanem wasabi: wiosenna zupa z charakterem
łatwy
20 min
4

Dieta bezglutenowa

Dieta wegańska

Dieta wegetariańska

Dieta niskokaloryczna

Zupa brokułowa z zielonym chrzanem wasabi jest wyrazista w smaku i przepyszna. Ta wiosenna zupa z charakterem podbije wasze żołądki od pierwszej łyżki. Przygotowanie jest nieskomplikowane, a efekt niesamowity. Może również zastąpić tradycyjną wielkanocną zupę. 

SKŁADNIKI

  • 450-500 g mrożonych różyczek brokułów lub 4 szklanki świeżego brokuła pokrojonego
  • 300 g ziemniaków, obranych i pokrojonych w kostkę
  • 1 cebula
  • 3 ząbki czosnku
  • 1 łodyga selera naciowego
  • 2 łyżki oliwy
  • 1,2 l bulionu warzywnego
  • 1 łyżka pasty wasabi
  • chipsy z pietruszki według przepisu lub gotowe ze sklepu
  • natka pietruszki dla zdrowia i urody
  • sól i pieprz

PRZYGOTOWANIE KROK PO KROKU

  • W rondlu żeliwnym lub z grubym dnem rozgrzać tłuszcz. 
  • Dodać pokrojona cebulę, czosnek oraz seler naciowy. Smażyć do zeszklenia cebuli.
  • Wlać bulion warzywny i zagotować. Gdy zupa zawrze dodać różyczki brokuła oraz ziemniaki. Gotować 10 minut. 
  • Połowę zupy odlać i zmiksować za pomocą blendera. Ponownie dodać do garnka.  
  • Do zupy dodać pastę z zielonego chrzanu wasabi. Spróbować i przyprawić ewentualnie solą oraz świeżo zmielonym pieprzem. 
  • Podawać z chipsami pietruszkowymi i posiekaną natką pietruszki. Smacznego! 
Beszamel - Brokuły - dlaczego warto je jeść? Jakie mają właściwości?

Spaghetti z pieczoną fetą, brokułami i groszkiem - pomysł na danie jednogarnkowe

Adrianna Ewa Stawska-Ostaszewska

Redaktorka serwisu kulinarnego Beszamel.pl Dziennikarka, tłumaczka, pisarka. Szefowa kuchni i koneserka smaku. Niestrudzona popularyzatorka historii kultur kulinarnych, kuchni regionalnych i narodowych. Autorka książek: „Dzieje łakomstwa i obżarstwa” (wyd. Harde, 2019), „Polska Księga …

więcej