Brokułowa z zielonym chrzanem wasabi: wiosenna zupa z charakterem
2022-04-05
łatwy
20 min
4
Dieta bezglutenowa
Dieta wegańska
Dieta wegetariańska
Dieta niskokaloryczna
Zupa brokułowa z zielonym chrzanem wasabi jest wyrazista w smaku i przepyszna. Ta wiosenna zupa z charakterem podbije wasze żołądki od pierwszej łyżki. Przygotowanie jest nieskomplikowane, a efekt niesamowity. Może również zastąpić tradycyjną wielkanocną zupę.
SKŁADNIKI
- 450-500 g mrożonych różyczek brokułów lub 4 szklanki świeżego brokuła pokrojonego
- 300 g ziemniaków, obranych i pokrojonych w kostkę
- 1 cebula
- 3 ząbki czosnku
- 1 łodyga selera naciowego
- 2 łyżki oliwy
- 1,2 l bulionu warzywnego
- 1 łyżka pasty wasabi
- chipsy z pietruszki według przepisu lub gotowe ze sklepu
- natka pietruszki dla zdrowia i urody
- sól i pieprz
PRZYGOTOWANIE KROK PO KROKU
- W rondlu żeliwnym lub z grubym dnem rozgrzać tłuszcz.
- Dodać pokrojona cebulę, czosnek oraz seler naciowy. Smażyć do zeszklenia cebuli.
- Wlać bulion warzywny i zagotować. Gdy zupa zawrze dodać różyczki brokuła oraz ziemniaki. Gotować 10 minut.
- Połowę zupy odlać i zmiksować za pomocą blendera. Ponownie dodać do garnka.
- Do zupy dodać pastę z zielonego chrzanu wasabi. Spróbować i przyprawić ewentualnie solą oraz świeżo zmielonym pieprzem.
- Podawać z chipsami pietruszkowymi i posiekaną natką pietruszki. Smacznego!
Beszamel - Brokuły - dlaczego warto je jeść? Jakie mają właściwości?