Boska zupa z suszonych pomidorów z fasolą i soczewicą: sycąca, rozgrzewająca, pyszna
2021-03-29

łatwy
30 min
4
Zupa z suszonych pomidorów z fasolą i soczewicą jest boska. Pikantna tak jak lubię, sycąca i rozgrzewająca. Jest bezglutenowa, absolutnie wegańska, zapewne zdrowa i co dla mnie najważniejsze pyszna! Łatwo i szybko ją przygotujesz według tego prostego przepisu. Polecam szczególnie w chłodniejsze dni!
Przepis krok po kroku jak zrobić klopsy z fasoli
SKŁADNIKI
- 1 łyżka oliwy z suszonych pomidorów
- 1 cebula pokrojona w kostkę
- 1 marchewka pokrojona w drobną kostkę
- 1 cukinia pokrojona w kostkę lub 6-8 pieczarek
- 1/2 słoika, czyli 4-6 suszonych pomidorów, osączonych z oliwy i drobno pokrojonych
- 1 łyżka koncentratu pomidorowego
- 2 ząbki czosnku, drobno posiekane
- 1/2 łyżeczki suszonego rozmarynu lub oregano
- 1/2 łyżeczki suszonego cząbru
- 1 mała puszka czerwonej fasoli, odsączona
- 1 mała drobnej białej fasoli, odsączona
- 1 puszka zielonej soczewicy, odsączona
- 1 l bulionu warzywnego (możesz użyć dowolnego, jeśli nie jesteś weganką)
- sól i pieprz do smaku
PRZYGOTOWANIE KROK PO KROKU
- W garnku z grubym dnem, używam żeliwnego emaliowanego, na średnim ogniu rozgrzać oliwę.
- Dodać marchew i cebulę, smażyć do zeszklenia cebuli, czyli około 4 minut.
- Dodać cukinię lub grzyby i smażyć kolejne 4 minuty.
- Dodać suszone pomidory, koncentrat pomidorowy, czosnek i rozmaryn oraz cząber. Zamieszać i smażyć około 1 minuty.
- Dodać fasolę i soczewicę oraz bulion. Doprowadzić do wrzenia. Następnie zmniejszyć ogień i gotować na wolnym ogniu przez 10 minut.
- Rozlać do misek i zjeść ze smakiem!
Fasolka szparagowa. Jakie właściwości mają fasolowe strączki? Co można zrobić z fasolki szparagowej?