Błyskawiczna pikantna zupa z cieciorki

Błyskawiczna pikantna zupa z cieciorki
Autor: Shutterstock Błyskawiczna pikantna zupa z cieciorki - pomysł na szybki, sycący posiłek
łatwy
25 min
4

Błyskawiczna pikantna zupa z cieciorki to danie, które przygotujesz w kilkanaście minut, wykorzystując gotowe półprodukty z puszki. Zupa jest smakowita, pożywna i rozgrzewająca. Zawiera dużo witamin i składników odżywczych, choć jest bez mięsa.

SKŁADNIKI

  • 1 puszka cieciorki w zalewie (400 g)
  • 1 puszka pomidorów bez skóry, w kostce (400 g)
  • 200-250 ml mleczka kokosowego 
  • 1 papryczka chilli, w miarę drobno pokrojona
  • 2-3 łyżki świeżego pokrojonego w kostkę imbiru
  • 1 szalotka, drobno posiekana
  • 3 ząbki czosnku, pokrojone w cienkie talarki
  • skórka otarta z 1 limonki
  • 1 łyżeczka kurkumy
  • 1 łyżeczka kminku mielonego
  • 1-2 łyżki oliwy z oliwek 
  • sól i świeżo mielony pieprz
  • kolendra lub pietruszka do posypania

PRZYGOTOWANIE KROK PO KROKU

  • Do rozgrzanego garnka wlej oliwę i podsmaż na niej szalotkę, czosnek i imbir. Dopraw solą i pieprzem.
  • Gdy warzywa zmiękną, dodaj papryczkę chilli.
  • Następnie dodaj kurkumę, skórkę z limonki oraz kminek i wymieszaj. Zalej całość pomidorami z puszki. Pozostaw na małym ogniu na kilka minut, co jakiś czas mieszając.
  • Dodaj mleczko kokosowe i dalej gotuj przez kilka minut. Na sam koniec dodaj odsączoną cieciorkę i gotuj przez 2-3 minuty.
  • Zupę przelej do miseczek i podawaj gorącą posypaną kolendrą lub natką pietruszki.
Anna Śmiałek

Pomysłodawczyni i redaktorka prowadząca serwis beszamel.pl. Swoją pasję i hobby, jakim są kulinaria, połączyła z pracą. Zadowolona w towarzystwie ludzi, którzy cenią sobie dobre jedzenie i ciekawą rozmowę. Wciąż głodna nowych wyzwań, …

więcej