Błyskawiczna pikantna zupa z cieciorki
2021-04-13
łatwy
25 min
4
Błyskawiczna pikantna zupa z cieciorki to danie, które przygotujesz w kilkanaście minut, wykorzystując gotowe półprodukty z puszki. Zupa jest smakowita, pożywna i rozgrzewająca. Zawiera dużo witamin i składników odżywczych, choć jest bez mięsa.
SKŁADNIKI
- 1 puszka cieciorki w zalewie (400 g)
- 1 puszka pomidorów bez skóry, w kostce (400 g)
- 200-250 ml mleczka kokosowego
- 1 papryczka chilli, w miarę drobno pokrojona
- 2-3 łyżki świeżego pokrojonego w kostkę imbiru
- 1 szalotka, drobno posiekana
- 3 ząbki czosnku, pokrojone w cienkie talarki
- skórka otarta z 1 limonki
- 1 łyżeczka kurkumy
- 1 łyżeczka kminku mielonego
- 1-2 łyżki oliwy z oliwek
- sól i świeżo mielony pieprz
- kolendra lub pietruszka do posypania
PRZYGOTOWANIE KROK PO KROKU
- Do rozgrzanego garnka wlej oliwę i podsmaż na niej szalotkę, czosnek i imbir. Dopraw solą i pieprzem.
- Gdy warzywa zmiękną, dodaj papryczkę chilli.
- Następnie dodaj kurkumę, skórkę z limonki oraz kminek i wymieszaj. Zalej całość pomidorami z puszki. Pozostaw na małym ogniu na kilka minut, co jakiś czas mieszając.
- Dodaj mleczko kokosowe i dalej gotuj przez kilka minut. Na sam koniec dodaj odsączoną cieciorkę i gotuj przez 2-3 minuty.
- Zupę przelej do miseczek i podawaj gorącą posypaną kolendrą lub natką pietruszki.