Białoruska kartoflanka: przepis na zupę ziemniaczaną z klopsikami i makaronem

Białoruska kartoflanka: przepis na zupę ziemniaczaną z klopsikami i makaronem
Autor: Shutterstock.com Talerz białoruskiej kartoflanki z klopsikami i makaronem
łatwy
30 min
4

Kartoflanka to zupa z ziemniaków, która nie zna granic. Gotowana jest we wszystkich europejskich domach. Również na Białorusi, która jest ziemniaczanym zagłębiem Wschodniej Europy. Narodowa kuchnia białoruska nie wstydzi się swoich chłopskich korzeni. Rustykalna zupa ziemniaczana z klopsikami i makaronem jest własnie tego dowodem. Zachęcam do wypróbowania! 

SKŁADNIKI

  • Na kartoflankę po białorusku:
  • 2 cebule
  • 1½ marchewki
  • 2 łyżki tłuszczu: masła, margaryny lub oleju
  • 2 l rosołu drobiowego
  • 400 g ziemniaków
  • 100 g makaronu drobnego
  • 2 łyżki posiekanej zieleniny (natki pietruszki, koperku lub szczypiorku)
  • sól i pieprz
  • Na klopsiki do kartoflanki:
  • 400 g mielonego mięsa drobiowego (z kurczaka lub indyka)
  • 1 cebula mała
  • ½ marchewki
  • 2 ząbki czosnku
  • 1 łyżka tłuszczu
  • 1-2 łyżki śmietany 30%
  • sól i pieprz

PRZYGOTOWANIE KROK PO KROKU

  • Cebule drobno pokroić. Marchewki zetrzeć na tarce o drobnych oczkach. 
  • W solidnym garnku z grubym dnem lub na patelni rozgrzać 3 łyżki tłuszczu. Dodać posiekaną cebulę i startą marchew. Smażyć do zeszklenia cebuli. Około 1/3 warzyw odłożyć do klopsików.
  • Przesmażone warzywa zalać rosołem. Doprowadzić do wrzenia. Do gotującej się zupy dodać pokrojone w kostkę ziemniaki. Gotować 5-7 minut.
  • Do mielonego mięsa dodać przesmażone warzywa oraz drobno posiekany czosnek oraz 1 łyżkę śmietany. Przyprawić solą i świeżo zmielonym piepzem. Wyrobić ręką na jednolitą masę. Jeśli masa jest zbyt sucha dodać jeszcze trochę śmietany. 
  • Z mięsnej masy formować okrągłe kulki wielkości orzecha włoskiego. Kulki, po jednej, wrzucać na wrzącą zupę.
  • Po klopsikach dodać suchy makaron. Gotować zgodnie z instrukcją na opakowaniu lub do miękkości kluseczek.
  • Zupę spróbować i ewentualnie doprawić. Podawać z zieleniną. 
Ziemniaki! Dlaczego warto je jeść? Co można zrobić z ziemniaków?
Adrianna Ewa Stawska-Ostaszewska

Redaktorka serwisu kulinarnego Beszamel.pl Dziennikarka, tłumaczka, pisarka. Szefowa kuchni i koneserka smaku. Niestrudzona popularyzatorka historii kultur kulinarnych, kuchni regionalnych i narodowych. Autorka książek: „Dzieje łakomstwa i obżarstwa” (wyd. Harde, 2019), „Polska Księga …

więcej