Berlińska zupa ziemniaczana: przepis na pyszną kartoflankę
2021-03-29
łatwy
30 min
4
Berlińska zupa krem z ziemniaków z wyraźnym posmakiem boczku i intensywną nutą majeranku. Do tego chrupiące skwareczki. Sycąca i bardzo smaczna niemiecka zupa na polskie stoły.
Poznaj nasze przepisy na inne, ciekawe dania z ziemniakami w roli głównej:
Niemiecka sałatka ziemniaczana: przepis na Kartoffelsalat [WIDEO]
Ziemniaki pieczone w piekarniku - podajemy dobry przepis na pieczone ziemniaki [WIDEO]
Jak zrobić dobre placki ziemniaczane? [przepis+wideo]
SKŁADNIKI
- pół kg ziemniaków
- pęczek włoszczyzny
- 2 cebule
- 100 gr wędzonego boczku
- 1 łyżka oleju
- litr bulionu warzywnego
- świeży majeranek
- 2 łyżki śmietany kremówki
- sól i pieprz
PRZYGOTOWANIE KROK PO KROKU
- Ziemniaki i włoszczyznę obierz i pokrój na kawałki, cebule obierz i posiekaj, boczek pokrój w kostkę.
- Rozgrzej olej w garnku, wrzuć do niego cebulę i 2/3 boczku.
- Kiedy cebula się zeszkli dodaj ziemniaki i włoszczyznę i chwilę podsmaż.
- Następnie wlej bulion i dodaj część majeranku. Doprowadź do wrzenia, zmniejsz ogień i pozostaw na nim garnek na 15 min.
- Wyjmij z zupy majeranek, resztę zmiksuj dodając śmietanę, przypraw.
- Resztę boczku usmaż na chrupiąco na suchej patelni.
- Zupę podawaj posypaną skwarkami z boczku i listkami majeranku.