Barszcz ze szczawiu: pyszny i dietetyczny! Zobacz jak zrobić barszcz szczawiowy

Barszcz ze szczawiu: pyszny i dietetyczny! Zobacz jak zrobić barszcz szczawiowy
Autor: Shutterstock.com Barszcz ze szczawiu z jajkiem i jogurtem
łatwy
20 min
4

Dieta bezglutenowa

Dieta wegańska

Dieta wegetariańska

Dieta niskokaloryczna

Barszcz ze szczawiu jest pyszny i dietetyczny! Ta staropolska zupa wciąż cieszy się powodzeniem. Według dawnego podziału zup na brejki, polewki, rosoły i barszcze. Barszcz to każda kwaśna zupa. Zatem do dzieła! Zobacz jak zrobić barszcz szczawiowy w nowoczesnej odsłonie! 

Jak zrobić barszcz szczawiowy z przecieru?

Jeśli nie chce Ci się bawić w smażenie i przecieranie szczawiu świeżego, to wykorzystaj gotowy przecier.  Przecier ze szczawiu ułatwia życie i skraca czas gotowania. Na zupę dla 4 osób potrzebujesz 1 mały słoik przecieru szczawiowego lub 3-4 łyżki. Zawsze dodawaj mniej. Zamieszaj. Spróbuj. I dopiero dodaj kolejną porcję przecieru. 

SKŁADNIKI

  • 1 kg szczawiu
  • 3 ząbki czosnku
  • 100 g masła
  • 1,2 l bulionu 
  • 100 g jogurtu naturalnego
  • 4 jajka na twardo
  • sól, pieprz i cukier do smaku

PRZYGOTOWANIE KROK PO KROKU

  • Szczaw opłukać dokładnie, osączyć na sicie i posiekać.
  • Dwa ząbki czosnku obrać i posiekać lub przecisną przez praskę.
  • W szerokim rondlu stopić połowę masła, poddusić na nim czosnek i szczaw, zalać gorącym bulionem. Gotować 2 minuty, zmiksować.
  • Doprawić solą, pieprzem i ewentualnie cukrem.
  • Podawać zupę z połówkami jaj na twardo i łyżką jogurtu oraz kromką pełnoziarnistego chleba. 
Szczaw i krwisty szczaw - jakie mają właściwości?
Adrianna Ewa Stawska-Ostaszewska

Redaktorka serwisu kulinarnego Beszamel.pl Dziennikarka, tłumaczka, pisarka. Szefowa kuchni i koneserka smaku. Niestrudzona popularyzatorka historii kultur kulinarnych, kuchni regionalnych i narodowych. Autorka książek: „Dzieje łakomstwa i obżarstwa” (wyd. Harde, 2019), „Polska Księga …

więcej