Barszcz ze szczawiu: pyszny i dietetyczny! Zobacz jak zrobić barszcz szczawiowy
2021-05-20
łatwy
20 min
4
Dieta bezglutenowa
Dieta wegańska
Dieta wegetariańska
Dieta niskokaloryczna
Barszcz ze szczawiu jest pyszny i dietetyczny! Ta staropolska zupa wciąż cieszy się powodzeniem. Według dawnego podziału zup na brejki, polewki, rosoły i barszcze. Barszcz to każda kwaśna zupa. Zatem do dzieła! Zobacz jak zrobić barszcz szczawiowy w nowoczesnej odsłonie!
Jak zrobić barszcz szczawiowy z przecieru?
Jeśli nie chce Ci się bawić w smażenie i przecieranie szczawiu świeżego, to wykorzystaj gotowy przecier. Przecier ze szczawiu ułatwia życie i skraca czas gotowania. Na zupę dla 4 osób potrzebujesz 1 mały słoik przecieru szczawiowego lub 3-4 łyżki. Zawsze dodawaj mniej. Zamieszaj. Spróbuj. I dopiero dodaj kolejną porcję przecieru.
SKŁADNIKI
- 1 kg szczawiu
- 3 ząbki czosnku
- 100 g masła
- 1,2 l bulionu
- 100 g jogurtu naturalnego
- 4 jajka na twardo
- sól, pieprz i cukier do smaku
PRZYGOTOWANIE KROK PO KROKU
- Szczaw opłukać dokładnie, osączyć na sicie i posiekać.
- Dwa ząbki czosnku obrać i posiekać lub przecisną przez praskę.
- W szerokim rondlu stopić połowę masła, poddusić na nim czosnek i szczaw, zalać gorącym bulionem. Gotować 2 minuty, zmiksować.
- Doprawić solą, pieprzem i ewentualnie cukrem.
- Podawać zupę z połówkami jaj na twardo i łyżką jogurtu oraz kromką pełnoziarnistego chleba.
Szczaw i krwisty szczaw - jakie mają właściwości?