Barszcz staropolski - tradycyjny, sprawdzony przepis

2021-03-29
Barszcz staropolski - tradycyjny, sprawdzony przepis
Autor: Shutterstock Barszcz staropolski można też przygotować z dodatkiem mięsa, na którym gotował się wywar.
łatwy
30 min
4

Barszcz staropolski w naszej wersji to zupa pełna witamin, bardzo sycąca i o doskonałym smaku. Idealnie sprawdzi się w chłodne dni - rozgrzeje i podniesie odporność, dzięki dawce zdrowych mikroelementów.  Poznaj nasz sprawdzony przepis na tradycyjny barszcz czerwony staropolski i ciesz się smakiem wyśmienitej zupy!

Podajemy również inne przepisy na świąteczne barszcze: Prosty barszcz czerwony, Barszcz czerwony z kulebiakiem oraz Przepis na świąteczny barszcz czerwony z majerankiem

Polecamy również inne przepisy na tradycyjne świąteczne zupy: Moczka - śląska zupa piernikowa z bakaliami, Wigilijna zupa rybna , Zupa migdałowa oraz Wigilijna zupa grzybowa.

SKŁADNIKI

  • 2 l wywaru z mięsa i warzyw
  • 150 ml śmietany
  • 40 dag buraków
  • 20 dag kiełbasy
  • 10 dag marchwi
  • 10 dag selera
  • 10 dag pietruszki
  • 8 dag cebuli
  • olej
  • 2 dag mąki (opcjonalnie)
  • koperek - mały pęczek lub pół dużego
  • sól i pieprz
  • majeranek
  • kwas buraczany (Jak przygotować zakwas na barszcz czerwony - sprawdź tutaj.)

PRZYGOTOWANIE KROK PO KROKU

  • Buraki umyć i upiec w piekarniku. Wystudzić i zetrzeć na tarce o dużych oczkach
  • Warzywa umyć, obrać, pokroić w paseczki, podsmażyć na oleju, skropić wywarem i dusić do miękkości.
  • Kiełbasę pokroić w półplasterki, połączyć z warzywami, burakami i resztą wywaru.
  • Zaprawić śmietaną (można ja wymieszać z mąką) chwilę pogotować, dodać przyprawy i zakwas buraczany do smaku.
  • Chwilę pogotować na małym ogniu, podawać z koperkiem.