Azjatycka zupa zaciągana jajkiem. Ciepły posiłek w 10 minut
2022-10-25
łatwy
10 min
4
Dieta bezglutenowa
Dieta wegetariańska
Dieta niskokaloryczna
Bardzo proste składniki i 10 minut przygotowywania - tylko tyle potrzeba by posilić się ciepłą i aromatyczną zupę. W zabiegane, chłodne dni to znakomite rozwiązanie. Zupa jest smaczna i sycąca, a dzięki dodatkowi imbiru delikatnie rozgrzewa. To taki posiłek na ukojenie po ciężkim dniu.
SKŁADNIKI
- 2 jajka
- 4 szklanki bulionu drobiowego
- 1 łyżka skrobi kukurydzianej
- 1 łyżeczka mielonego imbiru
- szczypta granulowanego czosnku
- sól i pieprz
- kilka ździebeł szczypiorku
PRZYGOTOWANIE KROK PO KROKU
- Odlej pój szklanki bulionu, a resztę zagotuj z imbirem i czosnkiem.
- W pozostałym bulionie dokładnie rozmieszaj skrobie kukurydzianą.
- Gdy bulion zacznie wrzeć, wlej roztwór, dokładnie rozmieszaj i ponownie zagotuj.
- Jajko rozkłóć rózgą z odrobiną soli i pieprzu. Mieszaj aż białko i żółtko całkowicie się połączą.
- Jajka wlewaj cienkim strumieniem na wrzący bulion, cały czas mieszając łyżką lub rózgą.
- Zupę podawaj gorąca, posypaną cienko posiekanym szczypiorkiem.
Jajka – zdrowie w skorupce