Azjatycka zupa zaciągana jajkiem. Ciepły posiłek w 10 minut

Zupa zaciągana jakiem
Autor: Shutterstock Tę prosta zupę przygotowuje się w 10 minut.
łatwy
10 min
4

Dieta bezglutenowa

Dieta wegetariańska

Dieta niskokaloryczna

Bardzo proste składniki i 10 minut przygotowywania - tylko tyle potrzeba by posilić się ciepłą i aromatyczną zupę. W zabiegane, chłodne dni to znakomite rozwiązanie. Zupa jest smaczna i sycąca, a dzięki dodatkowi imbiru delikatnie rozgrzewa. To taki posiłek na ukojenie po ciężkim dniu.

SKŁADNIKI

  • 2 jajka
  • 4 szklanki bulionu drobiowego
  • 1 łyżka skrobi kukurydzianej
  • 1 łyżeczka mielonego imbiru
  • szczypta granulowanego czosnku
  • sól i pieprz
  • kilka ździebeł szczypiorku

PRZYGOTOWANIE KROK PO KROKU

  • Odlej pój szklanki bulionu, a resztę zagotuj z imbirem i czosnkiem.
  • W pozostałym bulionie dokładnie rozmieszaj skrobie kukurydzianą.
  • Gdy bulion zacznie wrzeć, wlej roztwór, dokładnie rozmieszaj i ponownie zagotuj.
  • Jajko rozkłóć rózgą z odrobiną soli i pieprzu. Mieszaj aż białko i żółtko całkowicie się połączą.
  • Jajka wlewaj cienkim strumieniem na wrzący bulion, cały czas mieszając łyżką lub rózgą.
  • Zupę podawaj gorąca, posypaną cienko posiekanym szczypiorkiem.
Jajka – zdrowie w skorupce

Galeria: Rozgrzewające zupy - 10 przepisów na zupy idealne na chłody

Anna Szubińska

Redaktorka, autorka książek "Nalewki. Natura zamknięta w butelce" (Harde 2019) i "Kuchnia afrodyzjaków" (Harde 2019). Poszukiwaczka nowych smaków i egzotycznych receptur, które lubi łączyć z lokalnymi specjałami. Eksperymentuje z daniami i z …

więcej