Azjatycka zupa zaciągana jajkiem. Ciepły posiłek w 10 minut
      2022-10-25
      
          
      
    
    
    
    
    
  
                  
          
          łatwy
      
      
        
          10 min
      
      
        
          4
      
    Dieta bezglutenowa
Dieta wegetariańska
Dieta niskokaloryczna
Bardzo proste składniki i 10 minut przygotowywania - tylko tyle potrzeba by posilić się ciepłą i aromatyczną zupę. W zabiegane, chłodne dni to znakomite rozwiązanie. Zupa jest smaczna i sycąca, a dzięki dodatkowi imbiru delikatnie rozgrzewa. To taki posiłek na ukojenie po ciężkim dniu.
SKŁADNIKI
- 2 jajka
 - 4 szklanki bulionu drobiowego
 - 1 łyżka skrobi kukurydzianej
 - 1 łyżeczka mielonego imbiru
 - szczypta granulowanego czosnku
 - sól i pieprz
 - kilka ździebeł szczypiorku
 
PRZYGOTOWANIE KROK PO KROKU
- Odlej pój szklanki bulionu, a resztę zagotuj z imbirem i czosnkiem.
 - W pozostałym bulionie dokładnie rozmieszaj skrobie kukurydzianą.
 - Gdy bulion zacznie wrzeć, wlej roztwór, dokładnie rozmieszaj i ponownie zagotuj.
 - Jajko rozkłóć rózgą z odrobiną soli i pieprzu. Mieszaj aż białko i żółtko całkowicie się połączą.
 - Jajka wlewaj cienkim strumieniem na wrzący bulion, cały czas mieszając łyżką lub rózgą.
 - Zupę podawaj gorąca, posypaną cienko posiekanym szczypiorkiem.
 
Jajka – zdrowie w skorupce