Aromatyczny rosół z kaczki: sprawdzony przepis
Rosół z kaczki rzadziej gości na naszych stołach niż rosoły z kury i wołowe, a szkoda, bo jest równie smaczny. Taki rosół jest aromatyczny i esencjonalny. Podajemy dokładny przepis na rosół z kaczki.
SKŁADNIKI
- 1 porcja rosołowa z kaczki
- 2 średnie cebule
- 1 pietruszka
- ½ selera
- ½ pora
- kilka ziaren ziela angielskiego
- 3 liście laurowe
- sól, pieprz
- przyprawa maggi
PRZYGOTOWANIE KROK PO KROKU
Najpierw płuczemy części kaczki pod zimną wodą. Następnie wkładamy do garnka z zimną wodą i gotujemy na małym ogniu przez ok. 2 godziny. Po zagotowaniu na powierzchni wody pojawią się szumowiny, które należy zebrać.
Warzywa obieramy i kroimy na średniej wielkości kawałki. Cebulę po obraniu opalamy najpierw nad ogniem bądź podpiekamy na suchej patelni. Następnie warzywa wraz z przyprawami wrzucamy do garnka z kaczką.
Całość dusimy na małym ogniu przez około 1,5 godziny. Pod koniec gotowania możemy dodać do smaku przyprawę maggi. Najlepiej podawać z makaronem albo lanymi kluskami.