Aromatyczny rosół z kaczki: sprawdzony przepis

2021-03-31
Aromatyczny rosół z kaczki: sprawdzony przepis
Autor: Shutterstock Rosół z kaczki ma swoich fanów - choć ma też specyficzny smak, który nie wszystkim odpowiada.
średni
240 min
4

Rosół z kaczki rzadziej gości na naszych stołach niż rosoły z kury i wołowe, a szkoda, bo jest  równie smaczny. Taki rosół jest aromatyczny i esencjonalny. Podajemy dokładny przepis na rosół z kaczki.

SKŁADNIKI

  • 1 porcja rosołowa z kaczki
  • 2 średnie cebule
  • 1 pietruszka
  • ½ selera
  • ½ pora
  • kilka ziaren ziela angielskiego
  • 3 liście laurowe
  • sól, pieprz
  • przyprawa maggi

PRZYGOTOWANIE KROK PO KROKU

    Najpierw płuczemy części kaczki pod zimną wodą. Następnie wkładamy do garnka z zimną wodą i gotujemy na małym ogniu przez ok. 2 godziny. Po zagotowaniu na powierzchni wody pojawią się szumowiny, które należy zebrać.

    Warzywa obieramy i kroimy na średniej wielkości kawałki. Cebulę po obraniu opalamy najpierw nad ogniem bądź podpiekamy na suchej patelni. Następnie warzywa wraz z przyprawami wrzucamy do garnka z kaczką.

    Całość dusimy na małym ogniu przez około 1,5 godziny. Pod koniec gotowania możemy dodać do smaku przyprawę maggi. Najlepiej podawać z makaronem albo lanymi kluskami.