Aksamitny krem z buraków
2021-03-29

łatwy
45 min
4
Aksamitny krem z buraków to rozgrzewająca i sycąca zupa dla każdego. Dodatek pikantnych przypraw znacząco wpływa nie tylko na smak, ale również na nasz nastrój. Po zjedzeniu miseczki tej zupy od razu poprawia się humor.
W wersji wykwintnej śmietanę (gęstą) nałożyć na wierzch każdej porcji. Zupę serwować w naczyniach do barszczu z kminkowymi paluszkami z ciasta francuskiego albo z pasztecikami mięsnymi.
Kup online
Wykorzystaj sezon na pyszne owoce i zamknij ich smak w butelkach z naszym praktycznym przewodnikiem! Poradnik do nabycia w sieci Empik, księgarniach i naszym sklepie.
Przepis opracowały i przetestowały dla Was:
SKŁADNIKI
- 1 l bulionu warzywnego
- 8 małych buraków (lub 4 duże)
- 2–3 łyżki świeżego tartego imbiru
- 4 łyżki soku z cytryny
- 4 łyżki śmietany 18%
- szczypta mielonej kolendry
- cukier do smaku
- sól, pieprz
PRZYGOTOWANIE KROK PO KROKU
- Buraki umyć, ugotować w skórce z dodatkiem połowy soku z cytryny, następnie obrać je i pokroić.
- Bulion doprowadzić do wrzenia, wrzucić buraki, imbir i wlać pozostały sok z cytryny.
- Zupę zdjąć z ognia, zmiksować. Jeśli jest za gęsta, rozrzedzić ją przegotowaną wodą.
- Doprawić do smaku solą, pieprzem, kolendrą i cukrem.
- Śmietanę wymieszać z 1/2 szklanki lekko ochłodzonej zupy, przelać do jej pozostałej części i ponownie wymieszać.
- Podawać z grzankami z pieczywa razowego.