Aksamitna zupa serowo-warzywna na lekki, ale sycący posiłek

Zupa serowo-warzywna
Autor: Shutteratock Zupa serowo-warzywna syci i smakuje.
łatwy
30 min
4

Zupa warzywna to skarbnica witamin i mikroelementów, jednak jest zazwyczaj na tyle lekka, że nie syci na długo. A jeśli ma spełniać takie zadanie warto dodać do niej ser i śmietanę. Składniki te zwiększa kaloryczność i treściwość zupy, a do tego sprawią, że nabierze ona aksamitnej konsystencji.

SKŁADNIKI

  • 3 marchewki, pokrojone w kostkę
  • 1 ziemniak, pokrojony w kostkę
  • 1 cebula, posiekana
  • 1 por, pokrojony w plasterki
  • 2 ząbki czosnku, zgniecione
  • 1-2 łodygi selera naciowego, pokrojone w plastry
  • 4 szklanki bulionu drobiowego
  • 2 łyżki masła
  • 1 listek laurowy
  • szczypta suszonego tymianku
  • 1 małe opakowanie słodkiej śmietany
  • 300 g tartego cheddara
  • sól i pieprz
  • 1 łyżka mąki

PRZYGOTOWANIE KROK PO KROKU

  • Cebulę, pora i czosnek zeszklić w garnku na maśle. Gdy warzywa zmiękną dodać mąkę, zamieszać, podlać odrobiną bulionu i energicznie wymieszać.
  • Doprowadzić do wrzenia i wlać cienkim strumieniem, cały czas mieszając resztę bulionu.
  • Dodać resztę warzyw oraz przyprawy, gotować na małym ogniu pod przykryciem ok 30 min.
  • Gdy warzywa będą miękkie zupę zaprawić śmietaną, zahartowaną odrobiną zupy.
  • Zwiększyć nieco ogień i niewielkimi partiami dodawać ser, mieszając dokładnie po każdej porcji.
  • Przyprawić do smaku solą i pieprzem, można udekorować siekaną zieleniną.
Zupa krem z białych warzyw
Anna Szubińska

Redaktorka w dziale Rozrywka w "Super Expressie". Jestem absolwentką Uniwersytetu Warszawskiego, związaną zawodowo z prasą od 2008 roku. W 2016 r. rozpoczęłam przygodę z mediami internetowymi w Grupie ZPR Media. W wolnych …

więcej