Aksamitna zupa serowo-warzywna na lekki, ale sycący posiłek
2022-06-05
łatwy
30 min
4
Zupa warzywna to skarbnica witamin i mikroelementów, jednak jest zazwyczaj na tyle lekka, że nie syci na długo. A jeśli ma spełniać takie zadanie warto dodać do niej ser i śmietanę. Składniki te zwiększa kaloryczność i treściwość zupy, a do tego sprawią, że nabierze ona aksamitnej konsystencji.
SKŁADNIKI
- 3 marchewki, pokrojone w kostkę
- 1 ziemniak, pokrojony w kostkę
- 1 cebula, posiekana
- 1 por, pokrojony w plasterki
- 2 ząbki czosnku, zgniecione
- 1-2 łodygi selera naciowego, pokrojone w plastry
- 4 szklanki bulionu drobiowego
- 2 łyżki masła
- 1 listek laurowy
- szczypta suszonego tymianku
- 1 małe opakowanie słodkiej śmietany
- 300 g tartego cheddara
- sól i pieprz
- 1 łyżka mąki
PRZYGOTOWANIE KROK PO KROKU
- Cebulę, pora i czosnek zeszklić w garnku na maśle. Gdy warzywa zmiękną dodać mąkę, zamieszać, podlać odrobiną bulionu i energicznie wymieszać.
- Doprowadzić do wrzenia i wlać cienkim strumieniem, cały czas mieszając resztę bulionu.
- Dodać resztę warzyw oraz przyprawy, gotować na małym ogniu pod przykryciem ok 30 min.
- Gdy warzywa będą miękkie zupę zaprawić śmietaną, zahartowaną odrobiną zupy.
- Zwiększyć nieco ogień i niewielkimi partiami dodawać ser, mieszając dokładnie po każdej porcji.
- Przyprawić do smaku solą i pieprzem, można udekorować siekaną zieleniną.
Zupa krem z białych warzyw