Afrykańska zupa orzechowa
2021-03-29
łatwy
45 min
4
Afrykańska zupa orzechowa z teffu - mało znanym u nas pseudozbożem, zwanym też miłką abisyńską (lub trawą abisyńską), które wywodzi się z Afryki. Stanowi podstawę diety etiopskich maratończyków.
SKŁADNIKI
- szklanka teffu, najlepiej brązowego
- 1/2 szklanki zielonej lub brązowej soczewicy
- 2 marchewki
- 2 pietruszki
- 3 pomidory
- 2 łyżki oleju kokosowego
- 1 i 1/2 l bulionu warzywnego
- 4 czubate łyżki masła orzechowego
- po łyżeczce mielonej kolendry, pieprzu cayenne, ziela angielskiego i kuminu
- garść liści kolendry
- sól, pieprz
PRZYGOTOWANIE KROK PO KROKU
- Marchewki i pietruszki pokrój na plastry, pomidory w kostkę.
- W dużym garnku podgrzej olej, wrzuć przyprawy i smaż około minuty.
- Dodaj teff i soczewicę, dobrze wymieszaj i podgrzewaj przez 3 minuty.
- Wlej bulion i gotuj przez 15–20 minut na małym ogniu.
- Dodaj marchew i pietruszkę, gotuj jeszcze przez 10 minut.
- Gdy warzywa zmiękną, dodaj pomidory i masło orzechowe, podgrzewaj przez 5 minut.
- Dopraw solą, pieprzem i posyp listkami kolendry.
- Przepis pochodzi z książki „Kasze, płatki, otręby”, którą kupisz w salonikach prasowych i na stronie:www.sklep.grupazpr.pl, w zakładce SuperLife, Biuro Obsługi Klienta: tel. 22 59 05 555 (w godzinach 9.00–17.00).