Zielony groszek na maśle z orzechami - genialna jarzynka lub przekąska na ciepło

2022-02-17
Groszek na maśle z orzechami
Autor: Shutterstock
łatwy
10 min
1

Dieta bezglutenowa

Dieta wegetariańska

Tę jarzynkę polubiłam zanim jeszcze spróbowałam. Zielony groszek podsmażany na maśle z orzechami pachnie tak apetycznie, że nie można mu się oprzeć. Można go podać jako dodatek do steka, ale ja jadam go jako samodzielny posiłek. Dla przyjemności. Najlepiej smakuje przyrządzony w ten sposób świeży groszek, ale zimą można spokojnie skorzystać z mrożonego lub konserwowego.

SKŁADNIKI

  • 250 g groszku zielonego
  • 3 łyżki mielonych włoskich orzechów
  • 1 łyżka masła
  • 1 łyżka bułki tartej (opcjonalnie)
  • sól

PRZYGOTOWANIE KROK PO KROKU

  • Świeży lub mrożony groszek ugotować w lekko osolonej wodze. Konserwowy odcedzić i przepłukać. Odcedzić.
  • Masło rozpuścić na patelni średnim ogniu, wrzucić groszek i smażyć 2 minuty.
  • Dodać zmielone orzechy i tartą bułkę, mieszając smażyć jeszcze chwilkę. Przyprawić solą.
Warzywa strączkowe - dlaczego warto je jeść?

Galeria: 10 smacznych jarzynek do obiadu