Zielony groszek na maśle z orzechami - genialna jarzynka lub przekąska na ciepło
2022-02-17
łatwy
10 min
1
Dieta bezglutenowa
Dieta wegetariańska
Tę jarzynkę polubiłam zanim jeszcze spróbowałam. Zielony groszek podsmażany na maśle z orzechami pachnie tak apetycznie, że nie można mu się oprzeć. Można go podać jako dodatek do steka, ale ja jadam go jako samodzielny posiłek. Dla przyjemności. Najlepiej smakuje przyrządzony w ten sposób świeży groszek, ale zimą można spokojnie skorzystać z mrożonego lub konserwowego.
SKŁADNIKI
- 250 g groszku zielonego
- 3 łyżki mielonych włoskich orzechów
- 1 łyżka masła
- 1 łyżka bułki tartej (opcjonalnie)
- sól
PRZYGOTOWANIE KROK PO KROKU
- Świeży lub mrożony groszek ugotować w lekko osolonej wodze. Konserwowy odcedzić i przepłukać. Odcedzić.
- Masło rozpuścić na patelni średnim ogniu, wrzucić groszek i smażyć 2 minuty.
- Dodać zmielone orzechy i tartą bułkę, mieszając smażyć jeszcze chwilkę. Przyprawić solą.
Warzywa strączkowe - dlaczego warto je jeść?