Zapiekanka warzywna z soczewicą i czerwoną fasolą
2021-12-21
łatwy
30 min
1
Dieta wegańska
Dieta wegetariańska
Dieta niskokaloryczna
Bezmięsne danie pełne smaku i aromatów, idealne dla osób stroniących od mięsa i dbających o linię.
Kalorie: 699 kcal Białko: 38 g Tłuszcz: 29 g Węglowodany: 82 g
Przepis pochodzi z serwisu jeszcolubisz.pl, kompleksowego programu dietetycznego online, obejmującego:
- 16 rodzajów diet online do wyboru
- spersonalizowany plan dietetyczny
- jadłospis z przepisami i listą zakupów
- opiekę wykwalifikowanego dietetyka
- monitoring aktywności fizycznej
SKŁADNIKI
- 40 g sera żółtego gouda
- 1 szczypta chili mielonego
- 4 łyżki czerwonej soczewicy, suchej
- ½ szklanki czerwonej fasoli z puszki, osączonej z zalewy
- 200 g dyni
- ½ cebuli
- 1 szklanka pomidorów krojonych z puszki
- 2 łyżki oliwy
- 2 szczypty pieprzu czarnego
- 2 szczypty soli
- 1 szczypta oregano suszonego
- 1 szczypta rozmarynu suszonego
PRZYGOTOWANIE KROK PO KROKU
- Soczewicę przelej wrzątkiem.
- Dynię i cebulę obierz i pokrój w kostkę. Fasolę odsącz i opłucz z zalewy.
- Na rozgrzanej patelni z tłuszczem zeszklij cebulę. Następnie dodaj dynię i smaż przez 5-10 minut co chwilę mieszając.
- Do dyni dodaj pomidory z puszki oraz przyprawy i duś wszystko przez 5 minut.
- Wszystkie składniki wymieszaj i przełóż do naczynia żaroodpornego wysmarowanego odrobiną tłuszczu.
- Posyp startym serem i wstaw do piekarnika nagrzanego do 180 stopni na 20 minut. Jeśli górna warstwa zapiekanki będzie się przypalać, przykryj ją folią aluminiową w trakcie pieczenia.
Jesz co lubisz - nowy program dietetyczny online