Zapiekanka warzywna z soczewicą i czerwoną fasolą

2021-12-21
Zapiekanka warzywna z soczewicą i czerwoną fasolą
Autor: jeszcolubisz.pl
łatwy
30 min
1

Dieta wegańska

Dieta wegetariańska

Dieta niskokaloryczna

Bezmięsne danie pełne smaku i aromatów, idealne dla osób stroniących od mięsa i dbających o linię. 
Kalorie: 699 kcal Białko: 38 g Tłuszcz: 29 g Węglowodany: 82 g

Przepis pochodzi z serwisu jeszcolubisz.pl, kompleksowego programu dietetycznego online, obejmującego:

  • 16 rodzajów diet online do wyboru
  • spersonalizowany plan dietetyczny
  • jadłospis z przepisami i listą zakupów
  • opiekę wykwalifikowanego dietetyka
  • monitoring aktywności fizycznej

Sprawdź dietę dla siebie >

SKŁADNIKI

  • 40 g sera żółtego gouda
  • 1 szczypta chili mielonego
  • 4 łyżki czerwonej soczewicy, suchej
  • ½ szklanki czerwonej fasoli z puszki, osączonej z zalewy
  • 200 g dyni
  • ½ cebuli
  • 1 szklanka pomidorów krojonych z puszki
  • 2 łyżki oliwy
  • 2 szczypty pieprzu czarnego
  • 2 szczypty soli
  • 1 szczypta oregano suszonego
  • 1 szczypta rozmarynu suszonego

PRZYGOTOWANIE KROK PO KROKU

  • Soczewicę przelej wrzątkiem.
  • Dynię i cebulę obierz i pokrój w kostkę. Fasolę odsącz i opłucz z zalewy.
  • Na rozgrzanej patelni z tłuszczem zeszklij cebulę. Następnie dodaj dynię i smaż przez 5-10 minut co chwilę mieszając.
  • Do dyni dodaj pomidory z puszki oraz przyprawy i duś wszystko przez 5 minut.
  • Wszystkie składniki wymieszaj i przełóż do naczynia żaroodpornego wysmarowanego odrobiną tłuszczu.
  • Posyp startym serem i wstaw do piekarnika nagrzanego do 180 stopni na 20 minut. Jeśli górna warstwa zapiekanki będzie się przypalać, przykryj ją folią aluminiową w trakcie pieczenia.
Jesz co lubisz - nowy program dietetyczny online