Panierowane młode ziemniaczki - tak pyszne i chrupiące, że nie będziesz chcieć innych

Ziemniaki panierowane
Autor: Shutterstock
łatwy
40 min
4

Dieta wegańska

Dieta wegetariańska

Panierowane młode ziemniaczki to nieskomplikowana potrawa, która smakuje każdemu. Proste składniki, szybkie przygotowanie, a smak obłędny. I do tego ta chrupkość panierowanego wierzchu w połączeniu z miękkim, kremowym środkiem - rewelacja. W ten sam sposób można przygotować również inne warzywa - korzeń pietruszki, seler czy pasternak.

SKŁADNIKI

  • 0,5 kg średnich ziemniaków
  • 1 szklanka tartej bułki
  • 1 łyżka przyprawy do ziemniaków
  • 1 pęczek natki pietruszki
  • olej w spraju

PRZYGOTOWANIE KROK PO KROKU

  • Ziemniaki obrać, pokroić na ćwiartki i gotować w osolonym wrzątku przez 15 minut.
  • Ziemniaczki odcedzić i odłożyć do przestygnięcia.
  • Natkę posiekać bardzo drobno, wymieszać z bułka i przyprawą.
  • Blaszkę do pieczenia wyłożyć pergaminem, piekarnik nastawić na 200 st.C.
  • Ćwiartki ziemniaków zwilżać w wodzie i panierować przygotowana mieszanką, układać na blaszce.
  • Wierzch skropić olejem (najwygodniej jest użyć oliwy/oleju w spraju). Piec ok 20 min, aż ładnie się zrumienią.
Ziemniaki! Dlaczego warto je jeść? Co można zrobić z ziemniaków?

Galeria: 13 przepisów na młode ziemniaki - co zrobić z młodych ziemniaków?

Anna Szubińska

Redaktorka, autorka książek "Nalewki. Natura zamknięta w butelce" (Harde 2019) i "Kuchnia afrodyzjaków" (Harde 2019). Poszukiwaczka nowych smaków i egzotycznych receptur, które lubi łączyć z lokalnymi specjałami. Eksperymentuje z daniami i z …

więcej