Panierowane młode ziemniaczki - tak pyszne i chrupiące, że nie będziesz chcieć innych
2022-08-02
łatwy
40 min
4
Dieta wegańska
Dieta wegetariańska
Panierowane młode ziemniaczki to nieskomplikowana potrawa, która smakuje każdemu. Proste składniki, szybkie przygotowanie, a smak obłędny. I do tego ta chrupkość panierowanego wierzchu w połączeniu z miękkim, kremowym środkiem - rewelacja. W ten sam sposób można przygotować również inne warzywa - korzeń pietruszki, seler czy pasternak.
SKŁADNIKI
- 0,5 kg średnich ziemniaków
- 1 szklanka tartej bułki
- 1 łyżka przyprawy do ziemniaków
- 1 pęczek natki pietruszki
- olej w spraju
PRZYGOTOWANIE KROK PO KROKU
- Ziemniaki obrać, pokroić na ćwiartki i gotować w osolonym wrzątku przez 15 minut.
- Ziemniaczki odcedzić i odłożyć do przestygnięcia.
- Natkę posiekać bardzo drobno, wymieszać z bułka i przyprawą.
- Blaszkę do pieczenia wyłożyć pergaminem, piekarnik nastawić na 200 st.C.
- Ćwiartki ziemniaków zwilżać w wodzie i panierować przygotowana mieszanką, układać na blaszce.
- Wierzch skropić olejem (najwygodniej jest użyć oliwy/oleju w spraju). Piec ok 20 min, aż ładnie się zrumienią.
Ziemniaki! Dlaczego warto je jeść? Co można zrobić z ziemniaków?