Młoda kapusta smażona - wege kapusta na ciepło do obiadu lub zamiast niego
2022-05-06
łatwy
20 min
4
Dieta bezglutenowa
Dieta wegańska
Dieta wegetariańska
Dieta niskokaloryczna
Młoda kapusta krótko smażona jest miękka, ale wciąż jędrna i krucha. Aromatyczne dodatki - czosnek, imbir i seler naciowy nadają jej nieco orientalnego charakteru, a prażone nerkowce dają chrupiące wykończenie. Taka kapusta świetnie smakuje jako samodzielne, wegańskie danie, może też stanowić oryginalną jarzynę do dań mięsnych.
SKŁADNIKI
- 700 g kapusty młodej, poszatkowanej
- 2 łodygi selera naciowego, pokrojone w plasterki
- 2 ząbki czosnku, drobno posiekany
- 2 cm korzenia imbiru, starty na małych oczkach tarki
- 2 dymki ze szczypiorem, posiekane drobno
- 2 łyżki oleju sezamowego lub arachidowego
- 1 spora garść nerkowców, rozdrobnionych na niewielkie kawałki
PRZYGOTOWANIE KROK PO KROKU
- Na sporej patelni rozgrzać olej i zrumienić orzechy - wystarczy 30-45 sekund.
- Do orzechów dołożyć czosnek, cebulę, imbir i selera. Smażyć na małym ogniu przez chwilę.
- Gdy z patelni zacznie mocniej pachnieć czosnek wrzucić do niej kapustę.
- Kapustę smażyć kilka minut - maksymalnie do 5, aby zmiękła, ale była nadal krucha.
- Podawać na ciepło. Można skropić na wierzchu jasnym sosem sojowym.
KAPUSTA. Jakie ma właściwości? Dlaczego warto ją jeść? Jak przyrządzić kapustę?