Młoda kapusta smażona - wege kapusta na ciepło do obiadu lub zamiast niego

Kapusta smażona
Autor: Shutteratock Kapusta smażona to niezwykle aromatyczne danie, które najlepiej przygotować z młodej kapusty.
łatwy
20 min
4

Dieta bezglutenowa

Dieta wegańska

Dieta wegetariańska

Dieta niskokaloryczna

Młoda kapusta krótko smażona jest miękka, ale wciąż jędrna i krucha. Aromatyczne dodatki - czosnek, imbir i seler naciowy nadają jej nieco orientalnego charakteru, a prażone nerkowce dają chrupiące wykończenie. Taka kapusta świetnie smakuje jako samodzielne, wegańskie danie, może też stanowić oryginalną jarzynę do dań mięsnych.

SKŁADNIKI

  • 700 g kapusty młodej, poszatkowanej
  • 2 łodygi selera naciowego, pokrojone w plasterki
  • 2 ząbki czosnku, drobno posiekany
  • 2 cm korzenia imbiru, starty na małych oczkach tarki
  • 2 dymki ze szczypiorem, posiekane drobno
  • 2 łyżki oleju sezamowego lub arachidowego
  • 1 spora garść nerkowców, rozdrobnionych na niewielkie kawałki

PRZYGOTOWANIE KROK PO KROKU

  • Na sporej patelni rozgrzać olej i zrumienić orzechy - wystarczy 30-45 sekund.
  • Do orzechów dołożyć czosnek, cebulę, imbir i selera. Smażyć na małym ogniu przez chwilę.
  • Gdy z patelni zacznie mocniej pachnieć czosnek wrzucić do niej kapustę.
  • Kapustę smażyć kilka minut - maksymalnie do 5, aby zmiękła, ale była nadal krucha.
  • Podawać na ciepło. Można skropić na wierzchu jasnym sosem sojowym.
KAPUSTA. Jakie ma właściwości? Dlaczego warto ją jeść? Jak przyrządzić kapustę?

Galeria: Co zrobić z kapusty? 10 przepisów na potrawy z białą kapustą

Anna Szubińska

Redaktorka w dziale Rozrywka w "Super Expressie". Jestem absolwentką Uniwersytetu Warszawskiego, związaną zawodowo z prasą od 2008 roku. W 2016 r. rozpoczęłam przygodę z mediami internetowymi w Grupie ZPR Media. W wolnych …

więcej