Aromatyczny kalafior smażony w przyprawach - orientalny przysmak dla każdego

Kalafior smażony w przyprawach
Autor: Shutteratock Kalafior smażony w przyprawach to pyszna przekąska lub samodzielne danie.
łatwy
25 min
4

Był taki czas, że przyrządzonego w ten sposób kalafiora jadałam niemal codziennie. Tak mi smakował, że mogłam go pałaszować o każdej porze, zarówno na ciepło, jak i na zimno. Teraz już ten pierwszy zachwyt minął, ale wracam do przepisu regularnie, bo to znakomita przekąska lub dodatek do obiadu.

SKŁADNIKI

  • 1 kalafior
  • 1 ząbek czosnku
  • 1 łyżeczka kminu
  • 1 łyżeczka mielonej kolendry
  • 1 łyżeczka nasion gorczycy
  • szczypta kurkumy
  • sól i pieprz
  • 1-2 pęczki dymki z cebulkami i szczypiorem
  • olej

PRZYGOTOWANIE KROK PO KROKU

  • Kalafiora umyć, podzielić na róże i wrzucić na lekko osolony wrzątek, blanszować ok 5 minut.
  • Następnie odcedzić i jak najlepiej odsączyć, można nawet osuszyć papierowym ręcznikiem.
  • W dużej patelni rozgrzać olej i podsmażyć na nim przyprawy (bez soli i pieprzu), dokładnie wymieszać, przykryć i zmniejszyć ogień do minimum.
  • Po chwili, gdy ziarna gorczycy zaczną pękać dodać posiekane cebulki i szczypior oraz zgnieciony czosnek, przyprawić solą i pieprzem.
  • Smażyć przez chwile, a gdy czosnek odda już swój aromat i mocno zacznie pachnieć wyjąć go, aby się nie przypalił.
  • Włożyć kalafiora i mieszając smażyć jeszcze 3-4 minuty, pilnując by każdy kawałek pokrył olej z przyprawami.
Kalafior – dlaczego warto go jeść? Co można zrobić z kalafiora?
Anna Szubińska

Redaktorka, autorka książek "Nalewki. Natura zamknięta w butelce" (Harde 2019) i "Kuchnia afrodyzjaków" (Harde 2019). Poszukiwaczka nowych smaków i egzotycznych receptur, które lubi łączyć z lokalnymi specjałami. Eksperymentuje z daniami i z …

więcej