Aromatyczny kalafior smażony w przyprawach - orientalny przysmak dla każdego
2022-05-11
łatwy
25 min
4
Był taki czas, że przyrządzonego w ten sposób kalafiora jadałam niemal codziennie. Tak mi smakował, że mogłam go pałaszować o każdej porze, zarówno na ciepło, jak i na zimno. Teraz już ten pierwszy zachwyt minął, ale wracam do przepisu regularnie, bo to znakomita przekąska lub dodatek do obiadu.
SKŁADNIKI
- 1 kalafior
- 1 ząbek czosnku
- 1 łyżeczka kminu
- 1 łyżeczka mielonej kolendry
- 1 łyżeczka nasion gorczycy
- szczypta kurkumy
- sól i pieprz
- 1-2 pęczki dymki z cebulkami i szczypiorem
- olej
PRZYGOTOWANIE KROK PO KROKU
- Kalafiora umyć, podzielić na róże i wrzucić na lekko osolony wrzątek, blanszować ok 5 minut.
- Następnie odcedzić i jak najlepiej odsączyć, można nawet osuszyć papierowym ręcznikiem.
- W dużej patelni rozgrzać olej i podsmażyć na nim przyprawy (bez soli i pieprzu), dokładnie wymieszać, przykryć i zmniejszyć ogień do minimum.
- Po chwili, gdy ziarna gorczycy zaczną pękać dodać posiekane cebulki i szczypior oraz zgnieciony czosnek, przyprawić solą i pieprzem.
- Smażyć przez chwile, a gdy czosnek odda już swój aromat i mocno zacznie pachnieć wyjąć go, aby się nie przypalił.
- Włożyć kalafiora i mieszając smażyć jeszcze 3-4 minuty, pilnując by każdy kawałek pokrył olej z przyprawami.
Kalafior – dlaczego warto go jeść? Co można zrobić z kalafiora?