Zwykłą jajecznicę zamieniam w śniadanie na bogato. Wystarczy jedna garść tego składnika
Dieta bezglutenowa
Dieta wegetariańska
Jajecznica to jeden z najpopularniejszych sposobów na jajka na śniadanie. Jednak zamiast dodawać do niej boczek czy pomidory, warto sięgnąć po tradycyjny ser pochodzący z Włoch. Jajecznica z mozzarellą to danie, które idealnie sprawdzi się na śniadanie. Zachwyci smakiem każdego domownika. Oto prosty i szybki przepis na obłędną jajecznicę wzbogaconą mozzarellą.
Czy mozzarella nadaje się do smażenia?
Mozzarella to włoski ser, który jest dobrze znany w naszym kraju. W polskich sklepach dostępne są dwa rodzaje mozzarelli. Który z nich najlepiej sprawdzi się jako dodatek do jajecznicy?
- Mozzarella w zalewie – ser w postaci kuli lub kulek w wodzie lub serwatce jest zbyt wilgotny i nie nadaje się do smażenia, ponieważ rozpływa się i pryska.
- Mozzarella w bloku lub tarta – ten rodzaj włoskiego sera jest mniej wilgotny i idealnie nadaje się do smażenia. Topi się, ale nie rozpływa całkowicie. Świetnie sprawdzi się w jajecznicy.
Czy mozzarella pasuje do jajecznicy?
Zastanawiacie się, czy mozzarella dobrze komponuje się z jajkami? To smaczne połączenie smaków, które jest popularne i wszechstronne. Pojawia się w daniach na ciepło, przekąskach czy sałatkach. Jajka i mozzarella tworzą też pyszny duet w wyśmienitej jajecznicy na śniadanie. Dlaczego mozzarella i jajka pasują do siebie?
- Delikatny smak – mozzarella ma delikatny smak, który nie dominuje nad jajkami, a uzupełnia go.
- Kremowa konsystencja – mozzarella po roztopieniu staje się kremowa i przyjemnie ciągnąca. Pysznie komponuje się ze smażonymi na patelni jajkami.
- Uniwersalność – jajecznica z mozzarellą dobrze łączy się z różnymi przyprawami i dodatkami, które często dodaje się do jajek jak świeże lub suszone zioła, warzywa, szynka czy bekon.
Jak zrobić jajecznicę z mozzarella?
Przepis na jajecznicę z dodatkiem włoskiej mozzarelli nie jest trudny, a co najważniejsze nie wymaga wielu składników i długiego czasu przygotowania. Przyrządzenie takiego śniadania jest błyskawiczne, a wrażenia smakowe na długo pozostają w pamięci. Danie jest sycące, dodaje energii i poprawia nastrój. Jajecznicę z mozzarellą można serwować przez cały rok, ponieważ składniki zawsze są w sklepach.
Jak robi się pełną smaku jajecznicę wzbogaconą włoską mozzarellą? Wystarczy roztrzepać jajka i doprawić je solą oraz świeżo zmielonym pieprzem. Smaży się je na rozgrzanym oleju lub maśle, a kiedy zaczną się ścinać, dodaje się startą na tarce mozzarellę. Jajecznica jest gotowa, kiedy ser się roztopi. Gotowe!
Jajecznicę z mozzarellą warto posypać świeżymi ziołami, które nadadzą nutę świeżości. Śniadanie uzupełni pieczywo – chleb na zakwasie, bułeczki z ziarnami, świeża bagietka lub chrupiące tosty.
SKŁADNIKI
- 4 jajka
- 30 g startego sera mozzarella
- sól, pieprz
- olej lub masło do smażenia
PRZYGOTOWANIE KROK PO KROKU
- Jajka wbić do miseczki. Doprawić solą i pieprzem. Roztrzepać widelcem.
- Na patelni rozgrzać olej lub roztopić masło. Wlać masę jajeczną i smażyć, aż jajka zaczną się ścinać.
- Wsypać startą mozzarellę i smażyć, aż ser się roztopi i połączy z jajkami.
- Podawać na śniadanie posypaną świeżymi ziołami i z ulubionym pieczywem.