Znalazłam stary przepis z PRL-u na zdrowe śniadanie. Ten posiłek jest pełen białka i energii
Dieta wegetariańska
Jak zrobić dobrą zupę mleczną? Odpowiedź na to pytanie znajdziecie w tym prostym przepisie, który wielu osobom przypomni czasy dzieciństwa w PRL-u. Zupa mleczna z makaronem jest pyszna i zdrowa. To świetny pomysł na rozpoczęcia dnia. Zobaczcie, jak łatwo i szybko można zrobić pełną smaku i dodającą o poranku energię zupę mleczną z dodatkiem makaronu.
Czy zupa mleczna z makaronem jest zdrowa?
Zupy mleczne niegdyś królowały w śniadaniowym menu. W czasach PRL-u był to jeden z najpopularniejszych posiłków. Dzieci jadły je w szkołach i przedszkolach. Serwowały je także zakładowe stołówki. Dziś o zupach mlecznych mało kto pamięta. Warto wrócić do starych przepisów, ponieważ takie śniadanie jest nie tylko smaczne, ale i zdrowe. Najlepszym tego przykładem jest przepis na zupę mleczną z makaronem, który znajdziecie poniżej.
Jakie właściwości ma domowa zupa mleczna z makaronem?
- Źródło białka – mleko zawiera białko, które jest niezbędne do budowy i naprawy tkanek.
- Źródło wapnia – mleko jest dobrym źródłem wapnia, który jest ważny dla zdrowych kości i zębów.
- Źródło węglowodanów – makaron dostarcza węglowodanów, które stanowią porcję energii tak bardzo potrzebnej o poranku.
Jak zrobić zupę mleczną z makaronem?
Przepis na zupę mleczną z makaronem jest łatwy i szybki. Na liście składników znalazły się tylko trzy tanie i łatwo dostępne produkty oraz szczypta soli. Z podanych w przepisie proporcji wychodzą dwie porcje smakowitej i energetycznej zupy mlecznej. Makaron można ugotować wieczorem, a następnego dnia rano tylko go podgrzać z mlekiem. Dzięki temu przygotowanie będzie jeszcze szybsze.
Zupa mleczna to wartościowy posiłek. Najlepsze jest mleko o obniżonej zawartości tłuszczu lub napój roślinny. Aby posiłek był bogatszy w składniki odżywcze, zamiast makaronu pszennego warto wykorzystać pełnoziarnisty. Cukier można zastąpić słodzikiem, takim jak ksylitol, erytrytol lub stewia.
Jak więc ugotować pyszną i zdrową zupę mleczną z makaronem na śniadanie? To proste zadanie nikomu nie powinno sprawić przykrych niespodzianek. Nawet osoby, które nigdy wcześniej nie robiły takiego posiłku, dzięki temu przepisowi przygotują go na piątkę z plusem.
- 1. krok – ugotowanie makaronu
- 2. krok – podgrzanie mleka z masłem i cukrem
- 3. krok – dodanie makaronu i podgrzanie zupy mlecznej
Co można dodać do zupy mlecznej z makaronem?
To podstawowy przepis na domową zupę mleczną z dodatkiem makaronu. Właśnie tak robiono ją w epoce PRL-u, kiedy w sklepach był problem z kupieniem wielu produktów. Dziś czasy są inne, towarów jest pod dostatkiem, więc recepturę można modyfikować i dodawać inne składniki. Dzięki nim posiłek będzie jeszcze bardziej wartościowy i smaczniejszy. Zupę mleczną z makaronem można wzbogacić świeżymi sezonowymi owocami. Jej smak podkręci kakao, starta gorzka czekolada lub korzenne przyprawy. W takiej wersji zupa mleczna zyska rozgrzewające działanie. Więcej słodyczy doda miód lub syrop klonowy.
SKŁADNIKI
- 500 ml mleka
- 100 g makaronu nitki
- 1 łyżka cukru
- 1 łyżka masła
- szczypta soli
PRZYGOTOWANIE KROK PO KROKU
- Makaron ugotować według instrukcji na opakowaniu. Odcedzić i odstawić.
- Do rondelka przelać mleko. Dodać masło i cukier. Podgrzewać na średnim ogniu, uważając aby mleko się nie zagotowało.
- Do gorącego mleka dodać ugotowany makaron. Podgrzewać na małym ogniu około 2 minut.
- Przelać do miseczek.
- Podawać na śniadanie.