Zielone jajka. Doskonałe źródło energii i smak na piątkę
Dieta bezglutenowa
Dieta wegetariańska
Dieta niskokaloryczna
W świecie kulinarnym jajka znane są jako uniwersalny składnik w wielu tradycyjnych potrawach. Jednak ostatnie trendy żywieniowe skłaniają nas do poszukiwania nowych, zdrowszych wersji klasycznych dań. Zielone jajka to idealna odpowiedź na te potrzeby - śniadanie, które dostarcza naszemu ciału mnóstwo korzyści zdrowotnych i smakowych.
Kluczem do idealnych zielonych jaj są dodatki: szpinak i por. W połączeniu z jajkami tworzą nie tylko wizualnie atrakcyjne danie, ale również potężny koktajl witamin i składników odżywczych.
Zielone jajka. Śniadanie dla mistrzów
Szpinak to jedno z najbardziej wartościowych warzyw, bogate w żelazo, witaminę C, K i B2 oraz białko. Z kolei por, znany również z korzyści zdrowotnych, jest źródłem m.in. witaminy A, C oraz kwasu foliowego.
Dodając te składniki do jajek, otrzymujemy śniadanie, które dostarcza energii na cały poranek. Białka i tłuszcze obecne w jajkach są źródłem długotrwałej energii, która nie powoduje gwałtownych skoków cukru we krwi, co jest typowe dla śniadań bogatych w węglowodany. Ponadto zielone jajka zapewniają dwa z pięciu zalecanych dziennych porcji warzyw i owoców, co stanowi dodatkowy atut tego zdrowego śniadania.
Zdrowe odżywianie jest nie tylko trendem, ale także niezbędnym elementem dbania o siebie. Wybierając śniadania takie jak zielone jajka, nie tylko dbamy o nasze zdrowie, ale też zaczynamy dzień z prawdziwym kulinarnym doznaniem. Dlatego warto wprowadzić to danie do swojego repertuaru kulinarnego i cieszyć się smakiem i korzyściami zdrowotnymi każdego dnia.
Jeśli lubisz jaja, zobacz koniecznie:
Jajka z pieczarkami, zielonym groszkiem, szynką i żółtym serem. Idealny i prosty farsz na Wielkanoc
Sałatka z nowalijek z różowymi jajkami. Urzeknie wyglądem i oczaruje smakiem
Jajka faszerowane zielonym nadzieniem - przepis Anny Lewandowskiej
SKŁADNIKI
- 1½ łyżki oliwy z oliwek, plus odrobina dodatkowo
- 2 obrane pory, pokrojone w plastry
- 2 ząbki czosnku, pokrojone
- ½ łyżeczki nasion kolendry
- ½ łyżeczki nasion kopru włoskiego
- szczypta płatków chilli, plus dodatkowo do podania
- 200g szpinaku
- 2 duże jajka
- 2 łyżki greckiego jogurtu
- sok z cytryny
PRZYGOTOWANIE KROK PO KROKU
- Rozgrzej oliwę na dużej patelni.
- Dodaj pory i szczyptę soli, a następnie smaż, aż będą miękkie.
- Dodaj czosnek, kolendrę, koper włoski i płatki chilli.
- Gdy nasiona zaczną trzaskać, dodaj szpinak i zmniejsz ogień.
- Wymieszaj wszystko razem, aż szpinak zwiędnie i zmniejszy objętość, a następnie przesuń na jedną stronę patelni.
- Wlej odrobinę oleju do patelni, następnie wbij jajka i smaż, aż będą przygotowane według własnych upodobań.
- Dodaj jogurt do mieszanki ze szpinakiem i dopraw.
- Wyłóż na talerze, na wierzch połóż smażone jajko, skrop sokiem z cytryny i dopraw czarnym pieprzem oraz płatkami chilli przed podaniem.