Sałatka z nowalijek z różowymi jajkami. Urzeknie wyglądem i oczaruje smakiem

sałatka z nowalijek z różowymi jajkami
Autor: Shutterstock Sałatka z nowalijek z różowymi jajkami to obłędny wiosenny posiłek i zastrzyk zdrowia.
łatwy
20 min
4

Pyszna zielona sałatka z nowalijek z dodatkiem jajek w różowym kolorze to mnóstwo witamin i mikroelementów. Zielone warzywa smakowicie komponują się z jajkami i lekkim sosem jogurtowo-ziołowym. Przepis nie jest skomplikowany, więc warto z niego skorzystać.

Jak zrobić różowe jajka?

Do garnka należy wlać sok z buraków, wodę, ocet jabłkowy i wsypać ziarna czarnego pieprzu. Mieszankę gotuje się 40 minut. Ugotowane na twardo jajka należy obrać i włożyć do zalewy. Garnek odstawia się na godzinę. W tym czasie jajka nabiorą pięknego różowego koloru. Im dłużej będą leżakować w zalewie, tym kolor będzie bardziej intensywny.

Przepis na sałatkę z nowalijek z różowymi jajkami

  • Przepis na tę sałatkę jest prosty. Robi się ją w kilku banalnych krokach.
  • Czas przyrządzenia sałatki jest dość szybki. Dłużej zajmuje zrobienie różowych jajek, ale można przygotować je nawet dzień wcześniej.
  • Na liście składników znalazły się świeże warzywa, czyli rukola, zielony groszek i świeży zielony ogórek. Są też tytułowe różowe jajka i szczypiorek oraz aksamitny sos jogurtowy z dodatkiem czosnku i suszonych ziół.
  • Sałatkę podkręci dodatek pokrojonej w cienkie plasterki rzodkiewki. Można też zetrzeć kilka sztuk na tarce i dodać do sosu.
  • Sałatka jest nie tylko pyszna, ale i zdrowa. Jest w niej sporo cennych dla zdrowia składników mineralnych. To posiłek, który mogą spożywać osoby na diecie odchudzającej.

SKŁADNIKI

  • różowe jajka:
  • 4 ugotowane na twardo jajka
  • 500 ml soku z buraków
  • 300 ml wody
  • 200 ml octu jabłkowego
  • 1/2 łyżeczki czarnego pieprzu w ziarnach
  • sałatka:
  • 100 g rukoli
  • 100 g kiełków słonecznika
  • 1/2 szklanki zielonego groszku
  • 1 świeży zielony ogórek
  • 1 pęczek posiekanego cienkiego szczypioru
  • sos:
  • 4 łyżki jogurtu greckiego
  • 1 ząbek czosnku
  • 1 łyżka oliwy z oliwek
  • 1 łyżka soku z cytryny
  • 1 płaska łyżeczka ziół prowansalskich
  • sól, pieprz

PRZYGOTOWANIE KROK PO KROKU

  • Do garnka wlać wodę, sok z buraków, ocet i ziarna czarnego pieprzu. Gotować 40 minut. Obrane jajka włożyć do zalewy i odstawić na godzinę. Wyjąć, osuszyć i pokroić na połówki.
  • Do miseczki przełożyć jogurt grecki, oliwę z oliwek, sok cytryny i przeciśnięty przez praskę czosnek. Doprawić solą, pieprzem i ziołami prowansalskimi. Wymieszać i odstawić.
  • Ogórka pokroić wzdłuż w długie i cienkie plastry.
  • Na dużym talerzu ułożyć rukolę, kiełki słonecznika, szczypiorek i plastry ogórka. Na wierzchu ułożyć połówki jajek. Posypać zielonym groszkiem.
  • Podawać od razu z sosem jogurtowym.
Beszamel: Nowalijki – czy warto je jeść?
Anna Szulc-Górska
więcej