Sałatka z nowalijek z różowymi jajkami. Urzeknie wyglądem i oczaruje smakiem
2024-04-29
łatwy
20 min
4
Pyszna zielona sałatka z nowalijek z dodatkiem jajek w różowym kolorze to mnóstwo witamin i mikroelementów. Zielone warzywa smakowicie komponują się z jajkami i lekkim sosem jogurtowo-ziołowym. Przepis nie jest skomplikowany, więc warto z niego skorzystać.
Jak zrobić różowe jajka?
Do garnka należy wlać sok z buraków, wodę, ocet jabłkowy i wsypać ziarna czarnego pieprzu. Mieszankę gotuje się 40 minut. Ugotowane na twardo jajka należy obrać i włożyć do zalewy. Garnek odstawia się na godzinę. W tym czasie jajka nabiorą pięknego różowego koloru. Im dłużej będą leżakować w zalewie, tym kolor będzie bardziej intensywny.
Przepis na sałatkę z nowalijek z różowymi jajkami
- Przepis na tę sałatkę jest prosty. Robi się ją w kilku banalnych krokach.
- Czas przyrządzenia sałatki jest dość szybki. Dłużej zajmuje zrobienie różowych jajek, ale można przygotować je nawet dzień wcześniej.
- Na liście składników znalazły się świeże warzywa, czyli rukola, zielony groszek i świeży zielony ogórek. Są też tytułowe różowe jajka i szczypiorek oraz aksamitny sos jogurtowy z dodatkiem czosnku i suszonych ziół.
- Sałatkę podkręci dodatek pokrojonej w cienkie plasterki rzodkiewki. Można też zetrzeć kilka sztuk na tarce i dodać do sosu.
- Sałatka jest nie tylko pyszna, ale i zdrowa. Jest w niej sporo cennych dla zdrowia składników mineralnych. To posiłek, który mogą spożywać osoby na diecie odchudzającej.
Pod materiałem znajdziesz galerię, a w niej przepisy na zupy z młodej zieleniny
SKŁADNIKI
- różowe jajka:
- 4 ugotowane na twardo jajka
- 500 ml soku z buraków
- 300 ml wody
- 200 ml octu jabłkowego
- 1/2 łyżeczki czarnego pieprzu w ziarnach
- sałatka:
- 100 g rukoli
- 100 g kiełków słonecznika
- 1/2 szklanki zielonego groszku
- 1 świeży zielony ogórek
- 1 pęczek posiekanego cienkiego szczypioru
- sos:
- 4 łyżki jogurtu greckiego
- 1 ząbek czosnku
- 1 łyżka oliwy z oliwek
- 1 łyżka soku z cytryny
- 1 płaska łyżeczka ziół prowansalskich
- sól, pieprz
PRZYGOTOWANIE KROK PO KROKU
- Do garnka wlać wodę, sok z buraków, ocet i ziarna czarnego pieprzu. Gotować 40 minut. Obrane jajka włożyć do zalewy i odstawić na godzinę. Wyjąć, osuszyć i pokroić na połówki.
- Do miseczki przełożyć jogurt grecki, oliwę z oliwek, sok cytryny i przeciśnięty przez praskę czosnek. Doprawić solą, pieprzem i ziołami prowansalskimi. Wymieszać i odstawić.
- Ogórka pokroić wzdłuż w długie i cienkie plastry.
- Na dużym talerzu ułożyć rukolę, kiełki słonecznika, szczypiorek i plastry ogórka. Na wierzchu ułożyć połówki jajek. Posypać zielonym groszkiem.
- Podawać od razu z sosem jogurtowym.
Beszamel: Nowalijki – czy warto je jeść?