Zdrowe muesli po szwajcarsku. Rewolucyjny przepis, który ma już ponad 100 lat
Dieta wegetariańska
Jeżeli lubicie płatki owsiane, koniecznie sprawdźcie przepis na domowe muesli. Przepis pochodzi ze Szwajcarii, ale zupełnie nie przypomina mieszanek, które znane są w naszym kraju. Przyrządzone według tego przepisu muesli jest nie tylko pyszne, ale i zdrowe. Poznajcie historię muesli i zobaczcie, jak je przygotować, aby było pyszne, zdrowe i sycące na wiele godzin.
Historia muesli
Szwajcarskie muesli powstało ponad sto lat temu. Przepis opracował doktor Maximilian Oskar Bircher-Benner, który uważał, że najlepsza dieta opiera się na produktach surowych bez obróbki termicznej. Danie serwowano jako dietetyczny posiłek dla kuracjuszy w sanatoriach. Idealnie sprawdzał się w rekonwalescencji.
Według autorskiego przepisu dr. Birchera w skład muesli wchodziły tylko cztery produkty. Danie było połączeniem płatków owsianych, mleka, świeżych owoców i orzechów. Rewolucyjny przepis szwajcarskiego doktora szybko się rozprzestrzenił, a po latach na sklepowych półkach pojawiły się gotowe mieszanki muesli, które wystarczyło zalać mlekiem lub wodą.
Szwajcarskie muesli – składniki
Mimo że w sklepach jest mnóstwo śniadaniowych produktów z mieszankami płatków i suszonych owoców, warto sprawdzić przepis dr. Brichera. Na liście składników, które niezbędne są do przygotowania domowego muesli, znalazły się tylko cztery produkty i dwa dodatki. Wszystkie składniki są łatwo dostępne bez względu na porę roku, a ich koszt nie powinien nadwyrężyć portfela.
Co więc jest niezbędne, aby przygotować dwie miseczki pysznego i zdrowego muesli dr. Birchera? W tym szwajcarskim przepisie wykorzystuje się takie produkty jak:
- płatki owsiane
- słodzone mleko skondensowane
- sok z cytryny
- woda
- dodatki – jabłka i orzechy
Jak zrobić szwajcarskie muesli?
Przepis na przywracające witalność muesli nie jest skomplikowany. Przygotowanie jest nie tylko proste, ale i w miarę szybkie. Należy jednak pamiętać, że płatki owsiane należy zalać wodą i odstawić na całą noc. Dopiero następnego dnia rano dodaje się do nich pozostałe składniki.
Jak więc zrobić pyszne i zdrowe muesli według oryginalnego szwajcarskiego przepisu? To tylko kilka prostych kroków.
- 1. krok – zalanie płatków owsianych wodą i odstawienie ich na noc
- 2. krok – wymieszanie płatków owsianych z mlekiem skondensowanym i sokiem z cytryny
- 3. krok – wymieszanie muesli ze startym jabłkiem
- 4. krok – przełożenie muesli do miseczek i posypanie posiekanymi orzechami
Jak podawać szwajcarskie muesli?
Muesli z płatków owsianych wzbogaconych jabłkami i orzechami to pełne smaku i zdrowia śniadanie. Wzmocni, nasyci, doda energii i poprawi humor z samego rana. Danie jest pyszne i zawiera wiele cennych dla zdrowia witamin, minerałów i składników odżywczych. Świetnie zastąpi tradycją owsiankę czy jaglankę. Szwajcarskiego muesli nie trzeba gotować i jada się je na zimno. Można zapakować je do pojemnika i zabrać ze sobą na wynos.
SKŁADNIKI
- 6 łyżek wody
- 2 łyżki płatków owsianych
- 2 łyżki słodzonego mleka skondensowanego
- sok z połowy cytryny
Dodatkowo:- 2 małe jabłka
- 2 łyżki posiekanych orzechów
PRZYGOTOWANIE KROK PO KROKU
- Płatki owsiane przesypać do miseczki. Wlać wodę, wymieszać i odstawić na całą noc.
- Następnego dnia do płatków owsianych wlać mleko skondensowane i sok z cytryny. Wymieszać.
- Dodać starte na tarce jabłko i wymieszać.
- Przełożyć do miseczek i posypać orzechami.