Zdrowe muesli po szwajcarsku. Rewolucyjny przepis, który ma już ponad 100 lat

szwajcarskie muesli
Autor: Shutterstock Jedz na śniadanie każdego ranka. To szwajcarskie muesli jest pełne zdrowia i smaku.
łatwy
10 min
2

Dieta wegetariańska

Jeżeli lubicie płatki owsiane, koniecznie sprawdźcie przepis na domowe muesli. Przepis pochodzi ze Szwajcarii, ale zupełnie nie przypomina mieszanek, które znane są w naszym kraju. Przyrządzone według tego przepisu muesli jest nie tylko pyszne, ale i zdrowe. Poznajcie historię muesli i zobaczcie, jak je przygotować, aby było pyszne, zdrowe i sycące na wiele godzin.

Historia muesli

Szwajcarskie muesli powstało ponad sto lat temu. Przepis opracował doktor Maximilian Oskar Bircher-Benner, który uważał, że najlepsza dieta opiera się na produktach surowych bez obróbki termicznej. Danie serwowano jako dietetyczny posiłek dla kuracjuszy w sanatoriach. Idealnie sprawdzał się w rekonwalescencji.

Według autorskiego przepisu dr. Birchera w skład muesli wchodziły tylko cztery produkty. Danie było połączeniem płatków owsianych, mleka, świeżych owoców i orzechów. Rewolucyjny przepis szwajcarskiego doktora szybko się rozprzestrzenił, a po latach na sklepowych półkach pojawiły się gotowe mieszanki muesli, które wystarczyło zalać mlekiem lub wodą.

Szwajcarskie muesli – składniki

Mimo że w sklepach jest mnóstwo śniadaniowych produktów z mieszankami płatków i suszonych owoców, warto sprawdzić przepis dr. Brichera. Na liście składników, które niezbędne są do przygotowania domowego muesli, znalazły się tylko cztery produkty i dwa dodatki. Wszystkie składniki są łatwo dostępne bez względu na porę roku, a ich koszt nie powinien nadwyrężyć portfela.

Co więc jest niezbędne, aby przygotować dwie miseczki pysznego i zdrowego muesli dr. Birchera? W tym szwajcarskim przepisie wykorzystuje się takie produkty jak:

  • płatki owsiane
  • słodzone mleko skondensowane
  • sok z cytryny
  • woda
  • dodatki – jabłka i orzechy

Jak zrobić szwajcarskie muesli?

Przepis na przywracające witalność muesli nie jest skomplikowany. Przygotowanie jest nie tylko proste, ale i w miarę szybkie. Należy jednak pamiętać, że płatki owsiane należy zalać wodą i odstawić na całą noc. Dopiero następnego dnia rano dodaje się do nich pozostałe składniki.

Jak więc zrobić pyszne i zdrowe muesli według oryginalnego szwajcarskiego przepisu? To tylko kilka prostych kroków.

  • 1. krok – zalanie płatków owsianych wodą i odstawienie ich na noc
  • 2. krok – wymieszanie płatków owsianych z mlekiem skondensowanym i sokiem z cytryny
  • 3. krok – wymieszanie muesli ze startym jabłkiem
  • 4. krok – przełożenie muesli do miseczek i posypanie posiekanymi orzechami

Jak podawać szwajcarskie muesli?

Muesli z płatków owsianych wzbogaconych jabłkami i orzechami to pełne smaku i zdrowia śniadanie. Wzmocni, nasyci, doda energii i poprawi humor z samego rana. Danie jest pyszne i zawiera wiele cennych dla zdrowia witamin, minerałów i składników odżywczych. Świetnie zastąpi tradycją owsiankę czy jaglankę. Szwajcarskiego muesli nie trzeba gotować i jada się je na zimno. Można zapakować je do pojemnika i zabrać ze sobą na wynos.

SKŁADNIKI

  • 6 łyżek wody
  • 2 łyżki płatków owsianych
  • 2 łyżki słodzonego mleka skondensowanego
  • sok z połowy cytryny

  • Dodatkowo:
  • 2 małe jabłka
  • 2 łyżki posiekanych orzechów

PRZYGOTOWANIE KROK PO KROKU

  • Płatki owsiane przesypać do miseczki. Wlać wodę, wymieszać i odstawić na całą noc.
  • Następnego dnia do płatków owsianych wlać mleko skondensowane i sok z cytryny. Wymieszać.
  • Dodać starte na tarce jabłko i wymieszać.
  • Przełożyć do miseczek i posypać orzechami.
Beszamel: Jabłka - Dlaczego są zdrowe, czemu warto jeść jabłka?
Anna Szulc-Górska
Redaktor

Dyplomowana dziennikarka z doświadczeniem w public relations. Wielbicielka zdrowego odżywiania, kuchni tajskiej i włoskiej. Fanka psychologicznych thrillerów, szwedzkich kryminałów, kina moralnego niepokoju i teleturniejów z wiedzy ogólnej. Skarbnica niepotrzebnych informacji. W przyszłości …

więcej