Zdrowa złota owsianka. Prosty przepis na energetyczne wegańskie śniadanie
Dieta wegańska
Dieta wegetariańska
Coraz więcej osób przekonuje się, że owsianka to najlepsze śniadanie. Nie tylko pysznie smakuje i jest szybka do zrobienia nawet rano. Wykazuje także wiele prozdrowotnych właściwości i dodaje energii. Właśnie taka jest złota owsianka. Dzięki odpowiednio dobranym składnikom jest prawdziwą bombą zdrowia. Poznajcie sprawdzony przepis na złotą owsiankę.
Czym jest złota owsianka?
Złota owsianka to propozycja na wegańskie śniadanie. Jest sycąca i rozgrzewająca. Dodaje tak bardzo potrzebnej o poranku energii. Dzięki odpowiednio dobranym składnikom płatki owsiane zyskują nie tylko pyszny smak i piękny kolor, ale i moc zdrowych substancji odżywczych, które pozytywnie wpływają na prawidłową pracę całego organizmu.
Jakie właściwości ma złota owsianka? Zawiera węglowodany, białko oraz tłuszcz. Jest bogata w błonnik, witaminy i minerały. Złota owsianka pozytywnie wpływa na pamięć i koncentrację, a także wspiera prawidłową pracę układu pokarmowego. Dodatkową zaletą owsianki w pięknym złotym kolorze jest to, że sprzyja odchudzaniu i zapobiega podjadaniu między posiłkami.
W jakiej postaci owsianka jest najzdrowsza?
Jeżeli szukacie przepisu na owsiankę, która zawiera wszystkie niezbędne składniki odżywcze i pozytywnie wpływa na zdrowie, warto przygotować ją według tego przepisu. Do zrobienia złotej owsianki w domu potrzebne są proste i łatwo dostępne składniki. Wszystkie produkty wyróżniają się wysoką zawartością witamin i minerałów oraz substancji odżywczych.
Z czego więc zrobić złotą owsiankę? Na liście składników znalazło się kilka niedrogich i prozdrowotnych produktów takich jak:
- płatki owsiane górskie – zmniejszają apetyt i sprzyjają odchudzaniu, dają uczucie sytości i regulują poziom cukru we krwi
- mleko roślinne – doskonałe dla wegan i alergików, nie zawiera laktozy, jest źródłem białka i witamin z grupy B
- kurkuma – zwalcza wolne rodniki, ma działanie przeciwzapalne i antynowotworowe, nadaje pięknego koloru owsiance
- czarny pieprz – w połączeniu z kurkumą pozytywnie wpływa na pracę wątroby i trzustki, usuwa toksyny z organizmu i poprawia trawienie
- olej kokosowy – naturalizuje wolne rodniki, ma działanie antybakteryjne i przeciwzapalne
- miód – zamiennik białego cukru, który wyróżnia się znanym od setek lat pozytywnym wpływem na zdrowie
Jak zrobić złotą owsiankę?
Przepis na złotą owsiankę jest bardzo łatwy. Jej przygotowanie nie zajmuje dużo czasu. Aby zjeść pyszną i pełną mocy złotą owsiankę na śniadanie, wystarczy kwadrans. Nic nie trzeba kroić. Wystarczy podgrzać składniki w rondelku, dodając je w odpowiedniej kolejności.
Przepis na złotą owsiankę jest podzielony na kilka prostych kroków:
- 1. krok – podgrzanie oleju kokosowego z kurkumą i czarnym pieprzem
- 2. krok – wsypanie płatków owsianych i wlanie mleka roślinnego
- 3. krok – gotowanie złotej owsianki przez 10 minut
Miseczki ze złotą owsianką można wzbogacić, dodając posiekane orzechy, prażone płatki migdałowe czy nasiona chia. Sprawdzą się też świeże sezonowe owoce. Złota owsianka pysznie smakuje z prażonymi jabłkami podkręconymi przyprawami korzennymi.
SKŁADNIKI
- 1 szklanka płatków owsianych górskich
- 2 szklanki mleka roślinnego
- 2 łyżeczki oleju kokosowego
- 1 łyżeczka kurkumy
- 1 łyżeczka miodu
- szczypta świeżo zmielonego czarnego pieprzu
PRZYGOTOWANIE KROK PO KROKU
- Do rondelka przełożyć olej kokosowy. Wsypać kurkumę i czarny pieprz. Podgrzewać, aż olej się roztopi. Od czasu do czasu zamieszać.
- Wsypać płatki owsiane i wlać mleko roślinne. Gotować na małym ogniu około 10 minut.
- Rondelek zestawić z ognia i odstawić na kilka minut.
- Dodać miód i wymieszać.
- Przełożyć do miseczek i podawać na śniadanie.