Zamiast jogurtu wykorzystuję ten składnik. Puszyste racuchy z bananami smakują o niebo lepiej

bananowe racuchy na kefirze
Autor: Shutterstock Weź kefir i banany. Te puszyste racuchy podaj na śniadanie lub jako słodką przekąskę.
łatwy
20 min
4

Dieta wegetariańska

Co zrobić z kefiru i banana? Jeżeli zastanawiacie się nad odpowiedzią na to pytanie, znajdziecie ją w tym przepisie. Bananowe racuchy na kefirze to pomysł na pyszne śniadanie, deser lub przekąskę. Smakują zawsze i każdemu bez względu na porę dnia. Zobaczcie, jak zrobić domowe racuchy na kefirze z bananami i poznajcie ich pyszny smak.

Bananowe racuchy na kefirze – składniki

Racuchy usmażone według tego prostego i szybkiego przepisu są wyjątkowo smaczne i niezwykle puszyste. Za ich smak i konsystencję odpowiadają wyjątkowe składniki. Na liście niezbędnych produktów znalazły się artykuły spożywcze, które można kupić przez cały rok. Są dostępne nawet w małych osiedlowych sklepach, a ich cena nie przyprawia o zawrót głowy.

Co więc jest potrzebne, aby zrobić domowe racuchy bananowe? Do przygotowania ciasta na racuchy potrzebne są takie produkty jak:

  • mąka pszenna
  • banany
  • kefir
  • jajko
  • cukier trzcinowy
  • soda oczyszczona
  • olej do smażenia

Jak się robi racuchy z bananami?

Przepis na chrupiące racuchy na kefirze z dodatkiem bananów nie jest trudny. Ciasto robi się z prostych składników. Nawet mikser nie jest potrzebny. Wystarczy wymieszać je za pomocą drewnianej łyżki. Przygotowanie trwa niecały kwadrans. Tyle samo wynosi smażenie bananowych racuchów na kefirze na patelni.

Jak zrobić bananowe racuchy z kefirem? Postępując według kolejnych kroków podanych w przepisie, wyborne racuszki udadzą się za pierwszym razem i zachwycą chrupkością oraz obłędnym smakiem.

  • 1. krok – wymieszanie mąki z kefirem, cukrem, jajkiem i sodą oczyszczona
  • 2. krok – połączenie ciasta z pokrojonymi na plasterki bananami
  • 3. krok – usmażenie bananowych racuchów na kefirze na patelni

Jak podawać bananowe racuchy na kefirze?

Chrupiące racuchy z kefirem i bananami smakują zawsze i każdemu. To pomysł na słodkie śniadanie na ciepło. Można podawać je na deser i sprawdzają się jako przekąska w ciągu dnia. Najprostszym dodatkiem do bananowych racuchów jest cukier puder. Można je też serwować ze świeżymi owocami i skropić miodem lub syropem klonowym. Świetnie komponują się z naturalnym jogurtem. Bananowe racuchy na kefirze są tak dobre, że w każdej wersji smakują nieziemsko.

SKŁADNIKI

  • 3 banany
  • 2 szklanki mąki pszennej
  • 400 ml kefiru
  • 1 jajko
  • 4 łyżki cukru trzcinowego
  • 1 łyżeczka sody oczyszczonej
  • olej do smażenia

PRZYGOTOWANIE KROK PO KROKU

  • Do przesianej mąki wlać kefir. Wbić jajko i dokładnie wymieszać.
  • Wsypać cukier i sodę oczyszczoną. Wymieszać.
  • Dodać pokrojone w plasterki banany i delikatnie wymieszać.
  • Na patelni rozgrzać olej i za pomocą łyżki nakładać porcje ciasta, formując okrągłe placki. Smażyć z obu stron, aż zaczną się rumienić. Po usmażeniu przekładać na deskę wyłożoną ręcznikiem papierowym, aby pozbyć się nadmiaru tłuszczu.
  • Podawać na śniadanie lub na deser z cukrem pudrem, miodem, owocami czy naturalnym jogurtem.
Banany: jakie mają właściwości? Dlaczego warto jeść banany?
Anna Szulc-Górska
Redaktor

Dyplomowana dziennikarka z doświadczeniem w public relations. Wielbicielka zdrowego odżywiania, kuchni tajskiej i włoskiej. Fanka psychologicznych thrillerów, szwedzkich kryminałów, kina moralnego niepokoju i teleturniejów z wiedzy ogólnej. Skarbnica niepotrzebnych informacji. W przyszłości …

więcej