Z jajek i paru składników robię superśniadanie. Te rollsy jajeczne zachwycają smakiem

rollsy jajeczne ze szpinakiem
Autor: Dolly Marlin J/ Shutterstock Zamiast zwykłego omletu zrób pyszne rollsy. Rodzina pokocha to śniadanie.
łatwy
10 min
2

Dieta bezglutenowa

Dieta wegetariańska

Co fajnego można zrobić z jajek? Odpowiedź na to pytanie znajdziecie w tym przepisie. Jajeczne rollsy to pomysł na pyszne śniadanie, oryginalną kolację lub ciekawą przekąskę. Wystarczy kilka prostych składników i patelnia, aby je przygotować. Poznajcie łatwy i szybki przepis na rollsy jajeczne, które smakują zawsze i każdemu.

Z czego zrobić rollsy jajeczne?

Pełne smaku rollsy jajeczne to danie, które przygotowuje się ze zrolowanego omletu. Prezentują się efektownie i smakują pysznie. Rollsy jajeczne składają się z kilku łatwo dostępnych i niedrogich produktów. Można je kupić przez cały rok w wielu sklepach spożywczych. Lista składników nie jest długa i obejmuje takie produkty jak:

  • jajka
  • żółty ser
  • szpinak
  • masło
  • mleko
  • świeże zioła – szczypiorek lub natka pietruszki
  • przyprawy – sól i świeżo zmielony czarny pieprz

Jak zrobić jajeczne rollsy?

Przepis na pełne smaku i aromatu rollsy jajeczne ze szpinakiem nie jest skomplikowany. To proste danie, którego przygotowanie nikomu nie powinno sprawić przykrych niespodzianek. Składniki wystarczy połączyć w misce za pomocą widelca. Przyda się też patelnia z powłoką zabezpieczającą przed przywieraniem. Z podanych w przepisie proporcji wychodzą dwie porcje pysznych rollsów z jajek i szpinaku.

Jak więc zrobić wyśmienite rollsy jajeczne z dodatkiem szpinaku? Przepis jest prosty i szybki, a danie zawsze się udaje. Jest tak dobre, że znika z talerzy w tempie ekspresowym. Wystarczy połączyć składniki i przelać je na patelnię. Kiedy masa z jajek się zetnie, wierzch posypuje się starym żółtym serem i świeżym szpinakiem. Następnie jeszcze na patelni należy je zrolować, tak aby powstały roladki.

Jak podawać rollsy jajeczne?

Pyszne i aromatyczne rollsy z jajek ze szpinakiem to danie uniwersalne. Dzięki temu, że składniki są w sklepach przez cały rok, a przygotowanie jest tak łatwe, można je smażyć na okrągło. Rollsy jajeczne można więc podawać jako ciepłe śniadanie. Sprawdzą się też na lekką kolację. To również pomysł na ciekawą przekąskę. Do rollsów z jajek można podać świeże warzywa jak pomidory, ogórki czy rzodkiewki. Pysznie smakują także z sosem jogurtowo-ziołowym i ketchupem. W każdej wersji rollsy jajeczne ze szpinakiem są pyszne i robią niesamowite wrażenie na każdym, kto ich spróbuje.

SKŁADNIKI

  • 4 jajka
  • 50 g startego żółtego sera
  • 25 g świeżego szpinaku
  • 2 łyżki mleka
  • 2 łyżki posiekanego szczypiorku lub natki pietruszki
  • 2 łyżeczki masła
  • sól, pieprz

PRZYGOTOWANIE KROK PO KROKU

  • Do miski wbić jajka. Wlać mleko i wsypać posiekane zioła. Doprawić solą oraz pieprzem. Roztrzepać widelcem.
  • Na patelni roztopić 1 łyżeczkę masła. Wlać połowę masy z jajek. Smażyć na średnim ogniu, aż jajka zaczną się ścinać.
  • Posypać połową startego żółtego sera i smażyć, aż zacznie się roztapiać. Posypać połową szpinaku.
  • Usmażony omlet ścisło zwinąć w roladkę.
  • W ten sam sposób usmażyć drugi omlet i zwinąć w roladkę. Dodatkowo można podsmażyć rollsy na patelni grillowej.
  • Podawać na śniadanie lub kolację czy jako przekąskę.
Jajka – zdrowie w skorupce
Anna Szulc-Górska
Redaktor

Dyplomowana dziennikarka z doświadczeniem w public relations. Wielbicielka zdrowego odżywiania, kuchni tajskiej i włoskiej. Fanka psychologicznych thrillerów, szwedzkich kryminałów, kina moralnego niepokoju i teleturniejów z wiedzy ogólnej. Skarbnica niepotrzebnych informacji. W przyszłości …

więcej