Wymieszaj twaróg z tym warzywem. Domowa pasta kanapkowa jest lepsza niż ta ze sklepu
Dieta bezglutenowa
Dieta wegetariańska
Dieta niskokaloryczna
Pasta twarogowa z dodatkiem rzodkiewki i paru innych składników smakuje rewelacyjnie. Jest zdrowa, ponieważ do jej przygotowania wykorzystuje się produkty, które wyróżniają się wysoką zawartością witamin, minerałów i składników odżywczych. Przepis na pyszną pastę twarogową z rzodkiewką jest bardzo łatwy i ekspresowy. Przekonajcie się sami i zobaczcie, jak prosto można zrobić ten dodatek do chleba.
Pasta twarogowa z rzodkiewką – składniki
Smakowita i pełna zdrowia pasta kanapkowa składa się z kilku produktów. Wszystkie składniki są pyszne, zdrowe i łatwo dostępne. Wyróżniają się także niską kalorycznością, dlatego to wyśmienite smarowidło do pieczywa można bez obaw jeść na diecie odchudzającej.
Z czego więc zrobić domową pastę kanapkową? Lista składników obejmuje tylko pięć produktów i dwie popularne przyprawy, które każdy ma w domu.
- twaróg
- rzodkiewka
- cebula
- szczypiorek
- jogurt grecki
- przyprawy – sól i świeżo zmielony czarny pieprz
Jak zrobić pastę z rzodkiewką?
Smakowita pasta twarogowa wzbogacona chrupiącą rzodkiewką jest łatwa i bardzo szybka. Przepis nie jest więc trudny i jest świetną pierwszą lekcją dla osób, które właśnie stawiają pierwsze kroki w domowym gotowaniu. Pasta kanapkowa z twarogu i rzodkiewki jest gotowa w niecałe 10 minut.
Jak więc robi się pastę do chleba na bazie sera twarogowego i rzodkiewki? Przepis na to zdrowe domowe smarowidło do chleba to tylko kilka łatwych kroków.
- 1. krok – rozgniecenie twarogu
- 2. krok – połączenie twarogu z rzodkiewką, szczypiorkiem i cebulą
- 3. krok – wymieszanie składników pasty z jogurtem greckim i przyprawami
Co zrobić z twarogu z rzodkiewką?
Zdrowa pasta kanapkowa z twarogu podkręconego rzodkiewką, szczypiorkiem i cebulą sprawdzi się zawsze. Świetnie smakuje z chlebem czy domowymi bułeczkami z ziarnami. Pastę kanapkową można serwować na śniadanie lub kolację. Jest ciekawym urozmaiceniem codziennego menu. To również propozycja na pyszną i zdrową przekąskę na imprezę. W tej wersji warto podać ją z pokrojonymi w słupki kolorowymi i chrupiącymi warzywami.
SKŁADNIKI
- 250 g twarogu
- 200 g rzodkiewki
- 1 cebula
- 2 łyżki jogurtu greckiego
- 2 łyżki posiekanego szczypiorku
- sól, pieprz
PRZYGOTOWANIE KROK PO KROKU
- Do miseczki przełożyć twaróg i rozgnieść go widelcem.
- Rzodkiewkę pokroić w kostkę lub zetrzeć na tarce. Dodać do twarogu.
- Dodać posiekany szczypiorek i pokrojoną w drobną kostkę cebulę. Wymieszać.
- Dodać jogurt naturalny i doprawić solą oraz pieprzem. Dokładnie wymieszać.
- Podawać z ulubionym pieczywem na śniadanie, kolację lub jako przekąskę.