Wymieszaj twaróg z tym warzywem. Domowa pasta kanapkowa jest lepsza niż ta ze sklepu

pasta twarogowa z rzodkiewką
Autor: Shutterstock Twaróg, jogurt i to chrupiące warzywo to prosty i błyskawiczny przepis na zdrową pastę kanapkową.
łatwy
10 min
2

Dieta bezglutenowa

Dieta wegetariańska

Dieta niskokaloryczna

Pasta twarogowa z dodatkiem rzodkiewki i paru innych składników smakuje rewelacyjnie. Jest zdrowa, ponieważ do jej przygotowania wykorzystuje się produkty, które wyróżniają się wysoką zawartością witamin, minerałów i składników odżywczych. Przepis na pyszną pastę twarogową z rzodkiewką jest bardzo łatwy i ekspresowy. Przekonajcie się sami i zobaczcie, jak prosto można zrobić ten dodatek do chleba.

Pasta twarogowa z rzodkiewką – składniki

Smakowita i pełna zdrowia pasta kanapkowa składa się z kilku produktów. Wszystkie składniki są pyszne, zdrowe i łatwo dostępne. Wyróżniają się także niską kalorycznością, dlatego to wyśmienite smarowidło do pieczywa można bez obaw jeść na diecie odchudzającej.

Z czego więc zrobić domową pastę kanapkową? Lista składników obejmuje tylko pięć produktów i dwie popularne przyprawy, które każdy ma w domu.

Jak zrobić pastę z rzodkiewką?

Smakowita pasta twarogowa wzbogacona chrupiącą rzodkiewką jest łatwa i bardzo szybka. Przepis nie jest więc trudny i jest świetną pierwszą lekcją dla osób, które właśnie stawiają pierwsze kroki w domowym gotowaniu. Pasta kanapkowa z twarogu i rzodkiewki jest gotowa w niecałe 10 minut.

Jak więc robi się pastę do chleba na bazie sera twarogowego i rzodkiewki? Przepis na to zdrowe domowe smarowidło do chleba to tylko kilka łatwych kroków.

  • 1. krok – rozgniecenie twarogu
  • 2. krok – połączenie twarogu z rzodkiewką, szczypiorkiem i cebulą
  • 3. krok – wymieszanie składników pasty z jogurtem greckim i przyprawami

Co zrobić z twarogu z rzodkiewką?

Zdrowa pasta kanapkowa z twarogu podkręconego rzodkiewką, szczypiorkiem i cebulą sprawdzi się zawsze. Świetnie smakuje z chlebem czy domowymi bułeczkami z ziarnami. Pastę kanapkową można serwować na śniadanie lub kolację. Jest ciekawym urozmaiceniem codziennego menu. To również propozycja na pyszną i zdrową przekąskę na imprezę. W tej wersji warto podać ją z pokrojonymi w słupki kolorowymi i chrupiącymi warzywami.

SKŁADNIKI

  • 250 g twarogu
  • 200 g rzodkiewki
  • 1 cebula
  • 2 łyżki jogurtu greckiego
  • 2 łyżki posiekanego szczypiorku
  • sól, pieprz

PRZYGOTOWANIE KROK PO KROKU

  • Do miseczki przełożyć twaróg i rozgnieść go widelcem.
  • Rzodkiewkę pokroić w kostkę lub zetrzeć na tarce. Dodać do twarogu.
  • Dodać posiekany szczypiorek i pokrojoną w drobną kostkę cebulę. Wymieszać.
  • Dodać jogurt naturalny i doprawić solą oraz pieprzem. Dokładnie wymieszać.
  • Podawać z ulubionym pieczywem na śniadanie, kolację lub jako przekąskę.
Rzodkiewka - czy warto jeść rzodkiewkę?
Anna Szulc-Górska
Redaktor

Dyplomowana dziennikarka z doświadczeniem w public relations. Wielbicielka zdrowego odżywiania, kuchni tajskiej i włoskiej. Fanka psychologicznych thrillerów, szwedzkich kryminałów, kina moralnego niepokoju i teleturniejów z wiedzy ogólnej. Skarbnica niepotrzebnych informacji. W przyszłości …

więcej