Weź kukurydzę i jajka. Ten błyskawiczny omlet to mnóstwo smaku i aromatu
Dieta wegetariańska
Omlety znane były już w czasach starożytnego Rzymu, ale przepisy do perfekcji doprowadzili Francuzi. Przez lata powstały tysiące receptur na to danie z jajek. Jeżeli lubicie omlety, zobaczcie, jak zrobić pyszny domowy omlet inaczej. W jego składzie znajduje się jeden prosty produkt, który zamienia to popularne danie w kulinarny majstersztyk. Oto przepis na domowy omlet z kukurydzy.
Z czego zrobić omlet inaczej?
Wśród składników potrzebnych do przyrządzenia omletu znalazły się produkty, które z łatwością można kupić nawet w małych sklepach osiedlowych. Do przygotowania ciasta na omlet wykorzystuje się tylko cztery produkty i dwie przyprawy. Część składników zawsze jest w domu i często używa się ich do innych potraw.
Co więc jest potrzebne, aby zrobić ten oryginalny omlet? Te produkty są niezbędne:
- jajka
- kukurydza konserwowa
- mąka pszenna
- mleko
- przyprawy – sól i świeżo zmielony czarny pieprz
- masło do smażenia
Jak zrobić omlet z kukurydzy?
Przepis na puszysty omlet przyrządzony z kukurydzy z puszki nie jest skomplikowany. Przygotowanie ciasta i usmażenie jajecznego placka na patelni nie zajmuje dużo czasu. Przyda się blender i patelnia z powłoką zabezpieczającą przed przywieraniem.
Jak więc usmażyć kukurydziany omlet? Wystarczy postępować według tego sprawdzonego przepisu, a wyborne danie uda się i będzie smakować każdemu.
- 1. krok – wymieszanie kukurydzy z jajkami, mlekiem i mąką oraz przyprawami
- 2. krok – zmiksowanie składników na gładką masę
- 3. krok – usmażenie omletu na patelni
Jak podawać omlet z kukurydzy?
Pyszny i puszysty omlet przyrządzony na bazie kukurydzy konserwowej to propozycja na smaczne i oryginalne śniadanie. Sprawdzi się też jako dodatek do dań obiadowych. Świetnie smakuje jako imprezowa przekąska.
To podstawowy przepis na domowy omlet z kukurydzy, który podaje się z różnymi dodatkami podkręcającymi jego smak. Pysznie smakuje z fetą, suszonymi pomidorami i oliwkami. Kukurydziany omlet można wzbogacić, dodając szpinak, jarmuż, pomidory czy paprykę. Pysznym dodatkiem są sery jak mozzarella, ricotta czy starty cheddar.
SKŁADNIKI
- 200 g kukurydzy konserwowej
- 50 g mąki pszennej
- 50 ml mleka
- 2 jajka
- 1 łyżka masła
- sól, pieprz
do podania:- ser feta, suszone pomidory, oliwki, świeże zioła
PRZYGOTOWANIE KROK PO KROKU
- Odcedzoną kukurydzę przełożyć do miski. Wlać mleko i wbić jajka. Wsypać mąkę i doprawić solą oraz pieprzem. Wymieszać.
- Składniki zmiksować na gładką masę.
- Na patelni roztopić masło i przelać na nią masę kukurydzianą. Wyrównać i smażyć jak omlet, aż zacznie się delikatnie rumienić.
- Podawać z fetą, suszonymi pomidorami, oliwkami i świeżymi ziołami.