Weź kukurydzę i jajka. Ten błyskawiczny omlet to mnóstwo smaku i aromatu

omlet z kukurydzy
Autor: Shutterstock Wymieszaj jajka z kukurydzą i zmiksuj. Puszysty omlet zachwyci nawet najwybredniejsze podniebienia.
łatwy
15 min
2

Dieta wegetariańska

Omlety znane były już w czasach starożytnego Rzymu, ale przepisy do perfekcji doprowadzili Francuzi. Przez lata powstały tysiące receptur na to danie z jajek. Jeżeli lubicie omlety, zobaczcie, jak zrobić pyszny domowy omlet inaczej. W jego składzie znajduje się jeden prosty produkt, który zamienia to popularne danie w kulinarny majstersztyk. Oto przepis na domowy omlet z kukurydzy.

Z czego zrobić omlet inaczej?

Wśród składników potrzebnych do przyrządzenia omletu znalazły się produkty, które z łatwością można kupić nawet w małych sklepach osiedlowych. Do przygotowania ciasta na omlet wykorzystuje się tylko cztery produkty i dwie przyprawy. Część składników zawsze jest w domu i często używa się ich do innych potraw.

Co więc jest potrzebne, aby zrobić ten oryginalny omlet? Te produkty są niezbędne:

  • jajka
  • kukurydza konserwowa
  • mąka pszenna
  • mleko
  • przyprawy – sól i świeżo zmielony czarny pieprz
  • masło do smażenia

Jak zrobić omlet z kukurydzy?

Przepis na puszysty omlet przyrządzony z kukurydzy z puszki nie jest skomplikowany. Przygotowanie ciasta i usmażenie jajecznego placka na patelni nie zajmuje dużo czasu. Przyda się blender i patelnia z powłoką zabezpieczającą przed przywieraniem.

Jak więc usmażyć kukurydziany omlet? Wystarczy postępować według tego sprawdzonego przepisu, a wyborne danie uda się i będzie smakować każdemu.

  • 1. krok – wymieszanie kukurydzy z jajkami, mlekiem i mąką oraz przyprawami
  • 2. krok – zmiksowanie składników na gładką masę
  • 3. krok – usmażenie omletu na patelni

Jak podawać omlet z kukurydzy?

Pyszny i puszysty omlet przyrządzony na bazie kukurydzy konserwowej to propozycja na smaczne i oryginalne śniadanie. Sprawdzi się też jako dodatek do dań obiadowych. Świetnie smakuje jako imprezowa przekąska.

To podstawowy przepis na domowy omlet z kukurydzy, który podaje się z różnymi dodatkami podkręcającymi jego smak. Pysznie smakuje z fetą, suszonymi pomidorami i oliwkami. Kukurydziany omlet można wzbogacić, dodając szpinak, jarmuż, pomidory czy paprykę. Pysznym dodatkiem są sery jak mozzarella, ricotta czy starty cheddar.

SKŁADNIKI

  • 200 g kukurydzy konserwowej
  • 50 g mąki pszennej
  • 50 ml mleka
  • 2 jajka
  • 1 łyżka masła
  • sól, pieprz

  • do podania:
  • ser feta, suszone pomidory, oliwki, świeże zioła

PRZYGOTOWANIE KROK PO KROKU

  • Odcedzoną kukurydzę przełożyć do miski. Wlać mleko i wbić jajka. Wsypać mąkę i doprawić solą oraz pieprzem. Wymieszać.
  • Składniki zmiksować na gładką masę.
  • Na patelni roztopić masło i przelać na nią masę kukurydzianą. Wyrównać i smażyć jak omlet, aż zacznie się delikatnie rumienić.
  • Podawać z fetą, suszonymi pomidorami, oliwkami i świeżymi ziołami.
Kukurydza - wartości odżywcze i właściwości kukurydzy zwyczajnej
Anna Szulc-Górska
więcej