To najlepszy chleb na drożdżach, jaki jadłam. Chwila przygotowania i tylko 30 minut pieczenia
Dieta wegetariańska
Nie ma to jak świeże pieczywo upieczone własnoręcznie w domu. Chleb pszenny na drożdżach przygotowany według tego sprawdzonego przepisu jest doskonały i bije na głowę te z piekarni. Ma miękki środek, a jego skórka jest przyjemnie chrupiąca. Przepis wcale nie jest taki trudny, a domowy chlebek na drożdżach zawsze się udaje. Zobaczcie, jak łatwo można go zrobić.
Z czego zrobić domowy chleb na drożdżach?
W tym prostym przepisie pełen smaku domowy chleb robi się z kilku łatwo dostępnych produktów. Dzięki temu, że są do kupienia w wielu sklepach przez cały rok, taki bochenek z chrupiącą skórką można piec non stop.
Aby przygotować ciasto na domowy chleb, należy zaopatrzyć się w takie produkty jak:
- mąka pszenna
- letnia woda
- świeże drożdże
- oliwa z oliwek
- cukier
- sól
Jak zrobić domowy chleb na drożdżach?
Jeżeli unikacie pieczenia domowego chleba, czas to zmienić. Dzięki temu prostemu i sprawdzonemu przepisowi zrobicie najlepszy chleb na drożdżach. Smakuje o wiele lepiej niż pieczywo z piekarni czy sklepu. Przygotowanie nie wymaga też skomplikowanych czynności, ale warto pamiętać, że ciasto chlebowe wyrasta na drożdżach. Potrzebuje więc czasu. Resztę pracy wykona piekarnik.
Jak więc zrobić najlepszy chleb na drożdżach w domu? Ten przepis idealnie sprawdzi się jako pierwsza lekcja dla tych, którzy dopiero zgłębiają tajniki pieczenia domowego chleba. Ciasto chlebowe można wyrobić ręcznie lub wykorzystać mikser czy robot planetarny, co znacznie ułatwi pracę.
- 1. krok – przygotowanie zaczynu drożdżowego
- 2. krok – połączenie mąki pszennej z zaczynem i pozostałymi składnikami
- 3. krok – wyrobienie ciasta chlebowego i odstawienie go do wyrośnięcia
- 4. krok – upieczenie domowego chleba na drożdżach w piekarniku.
Jak upiec domowy chleb na drożdżach?
Pyszny domowy chleb na drożdżach przygotowany według tego przepisu piecze się w piekarniku. Wyrośnięte ciasto należy przełożyć do formy wyłożonej papierem do pieczenia, a następnie wstawić do nagrzanego wcześniej piekarnika. Temperatura powinna wynosić 200 stopni C. Czas pieczenia to tylko pół godziny. Czy chleb na drożdżach jest upieczony, można sprawdzić za pomocą patyczka. Można też wyjąć chleb z formy i stuknąć kilka razy w spód. Jeśli dźwięk jest głuchy i pusty, domowy chleb na drożdżach jest upieczony.
SKŁADNIKI
- 400 g mąki pszennej
- 250 ml ciepłej wody
- 20 g świeżych drożdży
- 2 łyżki oliwy z oliwek
- 1 łyżeczka cukru
- 1 łyżeczka soli
PRZYGOTOWANIE KROK PO KROKU
- Do miseczki przełożyć pokruszone drożdże. Wlać wodę i wsypać cukier. Wymieszać, rozcierając składniki łyżką. Odstawić na 10 minut.
- Do miski wsypać mąkę pszenną. Wlać zaczyn drożdżowy i oliwę z oliwek. Wymieszać, a następnie wyrobić jednolite ciasto.
- Miskę przykryć ściereczką i odstawić w ciepłe miejsce do wyrośnięcia na 40 minut.
- Wyrośnięte ciasto przełożyć do formy wyłożonej papierem do pieczenia. Wierzch wyrównać.
- Formę wstawić do piekarnika nagrzanego do 200 stopni C i piec około 30 minut, aż wierzch stanie się złoty i chrupiący.
- Wyjąć z piekarnika i odstawić na 5 minut. Następnie ostrożnie wyjąć z formy i przełożyć na kratkę. Odstawić do całkowitego ostygnięcia.
- Podawać na śniadanie, do obiadu i na kolację.