Ten przepis na chleb znały babcie naszych babci. Zachwyca swoim aromatem i chrupkością

Dieta wegetariańska
Ciężko jest znaleźć coś, co pobije zapach i smak świeżego, chrupiącego pieczywa. A nic nie pobije chleba, który robiły jeszcze babcie naszych babci. Ten przepis można znaleźć w bestsellerowej książce kucharskiej "365 obiadów", a jego autorką jest Lucyna Ćwierczakiewiczowa. Ten przepis liczy sobie przeszło 160 lat.
Chrupiący chleb z przepisu prababci. Zaskoczy wszystkich domowników
"365 dni obiadów", którymi podzieliła się Lucyna Ćwierczakiewiczowa jest książką kucharską, z których korzystały jeszcze nasze prababcie. Ten chleb z serwatką z pewnością zachwyci każde podniebienie. Choć przygotowanie go jest stosunkowo proste, to jak w przypadku większości chlebów czy bułek, konieczne będzie wykazanie się cierpliwością.
Składniki są proste, jednak trzeba zaznaczyć, że w oryginale ich miary były nieco inaczej nazwane. Mąki był garniec, serwatki kwarta, a drożdży sześć łutów. Podane ilości są więc przełożeniem na miary, za którymi łatwiej będzie nam podążać.
Dlaczego chleb smaruje się wodą? Wszystko dla chrupkości
Jeśli chodzi o to dlaczego chleb powinien być smarowany wodą lub piwem zamiast jajkiem, to sama autorka wyjaśniła, że sprowadza się to do wyjątkowo chrupiącej skórki.
"Przed wsadzeniem do pieca, gdy na desce rośnie, kilkakrotnie powinien być zmoczony wodą lub piwem, co najlepiej czynić pędzlem ze szczeciny. Jest to lepszy sposób niż smarowanie chleba jajkiem, jak to wiele osób robi, przez smarowanie bowiem wodą tworzy się skórka twardawa, która po upieczeniu stanowi piękność chleba"
- czytamy w książce kucharskiej.
Cóż nie pozostało nic innego, jak wypróbowanie tego przepisu.
SKŁADNIKI
- około 2,25 kg mąki pszennej
- litr serwatki
- łyżeczka soli
- 76 gramów świeżych drożdży
- piwo do posmarowania chleba (można wymienić na wodę)
PRZYGOTOWANIE KROK PO KROKU
- W 250 ml serwatki rozpuszczamy drożdże.
- Do połowy mąki dodajemy rozczyn i resztę serwatki.
- Dokładnie mieszamy i odstawiamy na około godzinę.
- Gdy ciasto podwoi swoją objętość, dodajemy resztę mąki i sól.
- Wyrabiamy aż ciasto będzie gładkie i elastyczne.
- Przed włożeniem do piekarnika smarujemy chleb piwem bądź wodą.
- Pieczemy w 220 stopniach przez około 45 minut, aż chleb uzyska chrupiącą i złocistą skórkę.