Tamago sando to pyszna kanapka prosto z Japonii. Spróbujesz raz i przepadniesz

Tamago sando to pyszna kanapka prosto z Japonii. Spróbujesz raz i przepadniesz
Autor: com, Shutterstock Tamago sando to pyszna kanapka prosto z Japonii. Spróbujesz raz i przepadniesz
łatwy
15 min
4

Dieta wegetariańska

Kolacja albo śniadanie po japońsku? To wcale nie jest trudne. Dla wielu taka kanapka, to zwykły banał, ale nie da się ukryć, że smakuje fenomenalnie i zawsze będzie dobrym wyborem. Choć tamago sando na pierwszy rzut oka może wydawać się banałem, to okazuje się, że ukrywa ona w sobie więcej niż możemy się spodziewać.

Pyszna kanapka z kraju kwitnącej wiśni. Może cię zachwycić

Tamago sando jest popularną w Japonii kanapką z sałatką jajeczną. Choć może się to dla niektórych wydawać oklepane, to ta kanapka kryje w sobie kilka tajemnic. Po pierwsze w przeciwieństwie do naszych kanapek, oprócz pasty jajecznej znajdziemy również w niej niepokrojone jajko.

Do niej używamy również specjalnego majonezu. Różni się on od naszego tym, że jest nieco słodszy i bardziej jajeczny. W Japonii ta kanapka jest prawdziwym hitem i wielu uważa ją za idealną przekąskę w podróży.

Całość jest o wiele lepsze z japońskim mlecznym chlebem shokupan, jednak nie każdy ma czas lub ochotę czy umiejętności, by samodzielnie przygotować ten bochenek. Dlatego z powodzeniem można również po prostu użyć zwykłego chleba tostowego.

Przygotowanie tej kanapki jest niezwykle proste, a z pewnością wyniesie ona twoje oczekiwania dotyczące kanapki z pastą jajeczną na zupełnie nowy poziom. Jest to prosty sposób, by zjeść ciekawe danie zza granicy. 

SKŁADNIKI

  • 4 kromki chleba tostowego - najlepszy będzie japoński Shokupan, ale sprawdzi się również zwykły 
  • 6 jajek
  • 2 żółtka
  • 4 łyżeczki octu ryżowego
  • 1.5 szklanki oliwy z oliwek
  • 1 łyżeczka cukru
  • sól i pieprz
  • 1 łyżeczka musztardy

PRZYGOTOWANIE KROK PO KROKU

  • Najpierw gotujemy jajka. 2 z nich wyciągamy po około 5 minutach, a resztę gotujemy na twardo.
  • W tym czasie zabieramy się za przygotowanie majonezu.
  • Żółtka, cukier, ocet, musztardę i sól wrzucamy do blendera i miksujemy na gładką masę.
  • Dodajemy olej roślinny i ponownie blendujemy.
  • Kiedy jajka się ugotują przekładamy je do miski z zimną wodą i lodem, by przerwać proces gotowania.
  • Jajka na twardo obieramy i drobno siekamy.
  • W misce mieszamy jajka i wcześniej przygotowany majonez.
  • Doprawiamy solą i pieprzem.
  • Chleb smarujemy masłem i pastą jajeczną.
  • Wcześniej wyciągnięte jajka obieramy i kroimy na pół.
  • Układamy jajko na kanapce i składamy za pomocą drugiego kawałka chleba.
Jak prawidłowo ugotować jajka na twardo? Beszamel.pl podpowiada
Kinga Goldstein

Ukończyła studia na Uniwersytecie Kazimierza Wielkiego w Bydgoszczy na kierunku Edytorstwo. Fascynuje ją wszystko związane z urodą, wszelkimi medycznymi nowinkami i zdrowym jedzeniem (a przynajmniej przeważnie zdrowym). Uwielbia sama wypróbowywać wszelkie domowe …

więcej