Tamago sando to pyszna kanapka prosto z Japonii. Spróbujesz raz i przepadniesz

Dieta wegetariańska
Kolacja albo śniadanie po japońsku? To wcale nie jest trudne. Dla wielu taka kanapka, to zwykły banał, ale nie da się ukryć, że smakuje fenomenalnie i zawsze będzie dobrym wyborem. Choć tamago sando na pierwszy rzut oka może wydawać się banałem, to okazuje się, że ukrywa ona w sobie więcej niż możemy się spodziewać.
Pyszna kanapka z kraju kwitnącej wiśni. Może cię zachwycić
Tamago sando jest popularną w Japonii kanapką z sałatką jajeczną. Choć może się to dla niektórych wydawać oklepane, to ta kanapka kryje w sobie kilka tajemnic. Po pierwsze w przeciwieństwie do naszych kanapek, oprócz pasty jajecznej znajdziemy również w niej niepokrojone jajko.
Do niej używamy również specjalnego majonezu. Różni się on od naszego tym, że jest nieco słodszy i bardziej jajeczny. W Japonii ta kanapka jest prawdziwym hitem i wielu uważa ją za idealną przekąskę w podróży.
Całość jest o wiele lepsze z japońskim mlecznym chlebem shokupan, jednak nie każdy ma czas lub ochotę czy umiejętności, by samodzielnie przygotować ten bochenek. Dlatego z powodzeniem można również po prostu użyć zwykłego chleba tostowego.
Przygotowanie tej kanapki jest niezwykle proste, a z pewnością wyniesie ona twoje oczekiwania dotyczące kanapki z pastą jajeczną na zupełnie nowy poziom. Jest to prosty sposób, by zjeść ciekawe danie zza granicy.
SKŁADNIKI
- 4 kromki chleba tostowego - najlepszy będzie japoński Shokupan, ale sprawdzi się również zwykły
- 6 jajek
- 2 żółtka
- 4 łyżeczki octu ryżowego
- 1.5 szklanki oliwy z oliwek
- 1 łyżeczka cukru
- sól i pieprz
- 1 łyżeczka musztardy
PRZYGOTOWANIE KROK PO KROKU
- Najpierw gotujemy jajka. 2 z nich wyciągamy po około 5 minutach, a resztę gotujemy na twardo.
- W tym czasie zabieramy się za przygotowanie majonezu.
- Żółtka, cukier, ocet, musztardę i sól wrzucamy do blendera i miksujemy na gładką masę.
- Dodajemy olej roślinny i ponownie blendujemy.
- Kiedy jajka się ugotują przekładamy je do miski z zimną wodą i lodem, by przerwać proces gotowania.
- Jajka na twardo obieramy i drobno siekamy.
- W misce mieszamy jajka i wcześniej przygotowany majonez.
- Doprawiamy solą i pieprzem.
- Chleb smarujemy masłem i pastą jajeczną.
- Wcześniej wyciągnięte jajka obieramy i kroimy na pół.
- Układamy jajko na kanapce i składamy za pomocą drugiego kawałka chleba.