Szybkie bułeczki twarogowe. Ekspresowy przepis bez drożdży

szybkie bułeczki twarogowe
Autor: Shutterstock Szybkie bułeczki twarogowe są pyszne i szybkie.
łatwy
45 min
6

Dieta wegetariańska

Bułeczki twarogowe są nie tylko pyszne, ale i łatwe w przygotowaniu. W ich środku kryje się smakowity serowy farsz. Nie trzeba czekać, aż ciasto wyrośnie, ponieważ nie dodaje się drożdży. Dzięki temu upieczenie bułeczek jest wyjątkowo szybkie. Oto prosty przepis na szybkie bułeczki twarogowe.

Jak zrobić bułeczki twarogowe?

Przygotowanie ciasta i farszu twarogowego do bułeczek nie jest skomplikowane. Przepis podzielony jest na etapy:

  • 1. etap – przygotowanie ciasta z twarogu, mleka, roztopionego masła, soli oraz mąki pszennej i proszku do pieczenia
  • 2. etap – przygotowanie farszu z sera twarogowego, cukru trzcinowego i mąki ziemniaczanej
  • 3. etap – rozwałkowanie ciasta, wyłożenie farszu i uformowanie rolady oraz pokrojenie jej na równe kawałki
  • 4. etap – upieczenie bułeczek w piekarniku w temperaturze 180 stopni C przez 25 minut
  • 5. etap – ostudzenie i oprószenie cukrem pudrem

Przepis na szybkie bułeczki twarogowe

  • To łatwy przepis na smakowite domowe bułeczki wypełnione serowym farszem.
  • Przygotowanie nie zajmuje wiele czasu. To szybki przepis na pyszne bułeczki bez drożdży.
  • Lista składników obejmuje produkty niedrogie i łatwo dostępne przez cały rok.
  • Ciasto można zrobić ręcznie, za pomocą miksera lub robota planetarnego.
  • Przed rozwałkowaniem ciasta blat należy posypać mąką pszenną, aby się nie kleiło.
  • Z podanych w przepisie proporcji można upiec 12 małych lub 8 większych bułeczek bez drożdży.

Kiedy podawać szybkie bułeczki twarogowe?

Bułeczki twarogowe to pomysł na słodkie śniadanie. Idealnie smakują z kawą i herbatą. Mogą być również słodką przekąską w ciągu dnia. Sprawdzą się jako jedzenie na wynos. Będą dobrze smakować na drugie śniadanie w pracy. Bułeczki twarogowe można zapakować dzieciom do szkoły. To smaczna i zdrowsza alternatywa dla gotowych słodkich przekąsek ze sklepu.

SKŁADNIKI

  • ciasto:
  • 250 g mąki pszennej
  • 200 g białego sera
  • 100 g cukru trzcinowego
  • 100 ml mleka
  • 25 g roztopionego masła
  • 2 łyżeczki proszku do pieczenia
  • szczypta soli
  •  
  • farsz:
  • 200 g białego sera
  • 2 i 1/2 łyżki cukru trzcinowego
  • 1 i 1/2 łyżki mąki ziemniaczanej

  • dodatkowo:
  • 1 jajko
  • cukier puder

PRZYGOTOWANIE KROK PO KROKU

  • Twaróg zmiksować i wymieszać z roztopionym masłem, mlekiem i solą.
  • Stopniowo wsypywać mąkę z proszkiem do pieczenia. Wyrobić gładkie ciasto. Odstawić na 10 minut.
  • Przygotować farsz. Do zmiksowanego twarogu dodać cukier trzcinowy i mąkę ziemniaczaną. Dokładnie wymieszać.
  • Ciasto wyłożyć na blat obficie posypany mąką i rozwałkować na prostokąt i grubości około 4 mm. Na ciasto wyłożyć farsz i rozsmarować. Zwinąć w roladę, a następnie pokroić na równe kawałki.
  • Układać w odstępach na blasze wyłożonej papierem do pieczenia. Każdą bułeczkę posmarować roztrzepanym jajkiem.
  • Blachę wstawić do piekarnika nagrzanego do 180 stopni C i piec około 25 minut.
  • Wyjąć z piekarnika i odstawić do ostygnięcia.
  • Przed podaniem posypać cukrem pudrem.
Twaróg - jadalne białe złoto
Anna Szulc-Górska
więcej