Schab z szynkowara. Soczysta i krucha domowa wędlina

schab z szynkowara
Autor: Shutterstock
łatwy
30 min
12

Dieta bezglutenowa

Pyszny, soczysty i kruchy schab z szynkowara to pomysł domową wędlinę. Świetnie smakuje nie tylko na kanapkach. Można serwować go na różne okazje czy święta. Przygotowanie takiego schabu nie jest skomplikowane. Trzeba jedynie mieć szynkowar i trochę więcej wolnego czasu. Oto przepis na schab z szynkowara.

Jak zrobić schab z szynkowara?

Najpierw należy zamarynować schab w soli peklowej i marynacie z oliwy z oliwek, suszonych ziół i przypraw. Tak przygotowany schab leżakuje w lodówce przez trzy dni. Co dwanaście godzin mięso należy obracać. Schab przekłada się do woreczka, a następnie do szynkowaru, czyli urządzenia z pokrywką dociskającą mięso i wyposażonego w termometr. Szynkowar wstawia się w większy garnek z wodą i gotuje około dwóch godzin. Po ostudzeniu można cieszyć się pysznym smakiem soczystego i kruchego schabu.

Przepis na schab z szynkowara

  • Przepis na schab gotowany w szynkowarze nie jest skomplikowany. Mięso robi się w kilku łatwych krokach.
  • Przyrządzenie mięsa w ten sposób wymaga czasu. Schab marynuje się przez trzy doby. Natomiast gotowanie w szynkowarze trwa do dwóch godzin.
  • Na liście składników znalazł się schab, sól peklowa oraz przyprawy.
  • Dzięki przyrządzeniu schabu w szynkowarze gotowa wędlina ma ładny kształt i przyjemną fakturę.
  • Do marynaty można dodać nie tylko tymianek i oregano. Sprawdzi się też suszona bazylia, majeranek, rozmaryn czy zioła prowansalskie.
  • Schab z szynkowara zachowuje świeżość przez 10 dni. Należy przechowywać go w lodówce.
  • Nie powinno dodawać się więcej niż 18 g soli peklowej. Większa ilość może być szkodliwa dla zdrowia i niekorzystnie wpłynie na smak mięsa.
  • Sól peklową można zamienić na zwykłą. W tym przypadku schab stanie się nieco twardszy i nie będzie tak kruchy, a także krócej zachowa świeżość.

SKŁADNIKI

  • 1 kg schabu bez kości
  • 18 g soli peklowej

  • marynata:
  • 80 ml oliwy z oliwek
  • 4 ząbki czosnku drobno posiekane
  • 3 łyżki soku z cytryny
  • 1 łyżka suszonego tymianku
  • 1 łyżka suszonego oregano
  • 1/2 łyżki mielonej słodkiej papryki
  • 1 płaska łyżeczka świeżo mielonego pieprzu

PRZYGOTOWANIE KROK PO KROKU

  • Do miseczki wlać oliwę z oliwek. Dodać przeciśnięty przez praskę czosnek, tymianek, oregano, mielony pieprz i słodką paprykę. Wymieszać.
  • Schab umyć i osuszyć. Dokładnie natrzeć solą peklową, a następnie marynatą. Przełożyć do miski.
  • Wstawić do lodówki na trzy doby. Co 12 godzin obracać mięso.
  • Schab przełożyć do woreczka z szynkowara, włożyć do urządzenia i zamknąć.
  • Do większego garnka wlać 2 szklanki wody i włożyć szynkowar ze schabem. Uzupełnić wodę – jej poziom powinien być wysokości szynkowara. Podgrzewać, aż woda osiągnie temperaturę 80 stopni C.
  • Przez otwór w pokrywce w mięso wbić termometr. Kiedy schab osiągnie temperaturę 72 stopni C, gotować od 90 do 120 minut.
  • Szynkowar wyjąć z garnka, zdjąć pokrywkę i ostawić do ostygnięcia. Następnie wyjąć mięso z urządzenia i z woreczka. Przełożyć na deskę i odstawić do ostygnięcia.
  • Podawać jako wędlinę na kanapki i z różnymi dodatkami.
Wieprzowina: wartość odżywcza, zastosowanie kulinarne
Anna Szulc-Górska
więcej