Rydze z jajkiem sadzonym: proste danie, które zaskakuje wykwintnym smakiem
2020-10-02
łatwy
15 min
4
Rydze z jajkiem sadzonym to staropolska odpowiedź na coraz popularniejszą szakszukę. Obłędnie pyszne rydze, duszona cebula, dużo czarnego pieprzu i na tym jajka sadzone. Posiłek godny bogów, a co dopiero zwykły ludzi! Polecam!
Nadal głodni? Oto kilka przepisów na jajka sadzone:
Szakszuka: jajka sadzone w ostrym pomidorowym sosie
Tłuczone ziemniaki zapiekane ze szpinakiem i jajkami sadzonymi
Jajka sadzone z boczniakami, szpinakiem i fasolą
SKŁADNIKI
- 300 g rydzów
- 1 duża cebula
- 2 łyżki masła
- 4 jajka
- sól i pieprz
PRZYGOTOWANIE KROK PO KROKU
- Rydze oczyścić, umyć i osączyć. Mniejsze pozostawić w całości, większe pokroić na kawałki wielkości kęsa.
- Cebulę obrać, przekroić na pół i pokroić na półtalarki.
- Na patelni rozgrzać masło. Dodać cebulę i smażyć na niewielkim ogniu do zeszklenia.
- Dodać rydze i smażyć około 3-5 minut.
- Zawartość patelni przyprawić solą i pieprzem.
- Na smażone rydze z cebulą wybić jajka, przykryć pokrywką i smażyć do ścięcia białka.
- Podawać z pajdą dobrego chleba.
Rydze, wartości odżywcze i kulinarne. Dlaczego warto jeść rydze?