Zupa pomidorowa na żołądkach drobiowych z ryżem [WIDEO]
Szakszuka: jajka w ostrym pomidorowym sosie, danie kuchni bliskowschodniej

Autor Zdjęcia: Shutterstock
Szakszuka to po prostu jajka ugotowane w gorącym, ostrym sosie pomidorowym.
Ocena: 5,0
Poziom: ŁATWY
Czas: 20 MINUT
Porcja dla: 2 OSÓB
Szakszuka (shakshouka, shakshuka, şakşuka) to śniadaniowe danie kuchni bliskowschodniej. Rozpowszechnione na południowym wybrzeżu Morza Śródziemnego od Tunezji po Turcję, bardzo popularne w Izraelu. Szakszuka to dosłownie „wielki bałagan″. I taka jest w rzeczywistości. Na patelni przygotowuje się sos pomidorowy z dodatkiem cebuli i ostrej papryki chili. Następnie do wrzącego pomidorowego piekła wbija się kilka jajek, które należy niezbyt dokładnie wymieszać z sosem. Robi się niezły bałagan. Szakszuka ma wiele odmian: z kiełbasą, mięsem, rybą lub dodatkiem serów. W Izraelu szakszuka polecana jest jako najlepsze danie na kaca. Przywraca do życia zmaltretowanych nadmiernym piciem alkoholu.
Składniki
6 pomidorów lub 2 puszki pomidorów we własnym soku
1 cebula
4 ząbki czosnku
1 czerwona papryka
1 chili
4 jajka
1/2 łyżeczki kminu rzymskiego
2 łyżeczki cukru
1/2 łyżeczki słodkiej czerwonej papryki
2 łyżki oliwy
sól
pieprz
Przygotowanie krok po kroku:
Na patelni rozgrzać oliwę i zeszklić na niej pokrojoną w kostkę cebulę.
Paprykę pokroić w kostkę i wrzucić na patelnię.
Dodać drobno pokrojony czosnek i chili. Wszystko podsmażyć.
Obrane ze skórki i pokrojone w kostkę pomidory dodać na patelnię. Gotować do zredukowania sosu, ok. 6 min.
Dodać szczyptę soli, cukier, kmin oraz słodką paprykę. Gotować do uzyskania jednolitej masy.
Wbić jajka i gotować do ścięcia się białka. Podawać z białym pieczywem.
Przepis opracowały i przetestowały dla Was: Anna Śmiałek, Adrianna Ewa Stawska, Anna Szubińska