Szakszuka: jajka w ostrym pomidorowym sosie, danie kuchni bliskowschodniej

Szakszuka: jajka w ostrym pomidorowym sosie, danie kuchni bliskowschodniej

Autor Zdjęcia: Shutterstock

Szakszuka to po prostu jajka ugotowane w gorącym, ostrym sosie pomidorowym. 

Ocena: 5,0

Poziom: ŁATWY

Czas: 20 MINUT

Porcja dla: 2 OSÓB

Szakszuka (shakshouka, shakshuka, şakşuka) to śniadaniowe danie kuchni bliskowschodniej. Rozpowszechnione na południowym wybrzeżu Morza Śródziemnego od Tunezji po Turcję, bardzo popularne w Izraelu. Szakszuka to dosłownie „wielki bałagan″. I taka jest w rzeczywistości. Na patelni przygotowuje się sos pomidorowy z dodatkiem cebuli i ostrej papryki chili. Następnie do wrzącego pomidorowego piekła wbija się kilka jajek, które należy niezbyt dokładnie wymieszać z sosem. Robi się niezły bałagan. Szakszuka ma wiele odmian: z kiełbasą, mięsem, rybą lub dodatkiem serów. W Izraelu szakszuka polecana jest jako najlepsze danie na kaca. Przywraca do życia zmaltretowanych nadmiernym piciem alkoholu.

Składniki

  • 6 pomidorów lub 2 puszki pomidorów we własnym soku

  • 1 cebula

  • 4 ząbki czosnku

  • 1 czerwona papryka

  • 1 chili

  • 4 jajka

  • 1/2 łyżeczki kminu rzymskiego

  • 2 łyżeczki cukru

  • 1/2 łyżeczki słodkiej czerwonej papryki

  • 2 łyżki oliwy

  • sól

  • pieprz

Przygotowanie krok po kroku:

  • Na patelni rozgrzać oliwę i zeszklić na niej pokrojoną w kostkę cebulę.

  • Paprykę pokroić w kostkę i wrzucić na patelnię.

  • Dodać drobno pokrojony czosnek i chili. Wszystko podsmażyć.

  • Obrane ze skórki i pokrojone w kostkę pomidory dodać na patelnię. Gotować do zredukowania sosu, ok. 6 min.

  • Dodać szczyptę soli, cukier, kmin oraz słodką paprykę. Gotować do uzyskania jednolitej masy.

  • Wbić jajka i gotować do ścięcia się białka. Podawać z białym pieczywem.

Przepis opracowały i przetestowały dla Was: Anna Śmiałek, Adrianna Ewa Stawska, Anna Szubińska

Ocena: 3,3