Jajka z boczniakami, szpinakiem i fasolą - sycący posiłek [WIDEO]

Jajka z boczniakami, szpinakiem i fasolą - sycący posiłek [WIDEO]

Autor Zdjęcia: Shutterstock

Jajka smażone z boczniakami, szpinakiem i fasolą to pomysł na pożywny i sycący posiłek.

Ocena: 0,0

Poziom: ŁATWY

Czas: 25 MINUT

Porcja dla: 4 OSÓB

Boczniaki występują późną jesienią (X–XII) tuż po pierwszych przymrozkach, ale w sklepach kupimy je właściwie przez cały rok. Można je zamrażać, suszyć i marynować. Suszonymi trzonami warto wzbogacić smak mielonego mięsa lub sosu. Po ugotowaniu pasuje do sałatek, zup, farszów do naleśników lub pierogów oraz omletów.

Składniki

  • 200 g boczniaków  

  • 100 g liści szpinaku  

  • puszka białej fasolki (400–430 g)

  •  4 jajka  

  • łyżeczka czosnku w płatkach  

  • 1/2 łyżeczki suszonego estragonu  

  • łyżka oliwy z oliwek   

  • 2 łyżki masła  

  • sól, pieprz

Przygotowanie krok po kroku:

  • Na rozgrzaną oliwę z masłem wrzucić pokrojone w paski boczniaki, szpinak i czosnek.

  • Gdy się podsmażą, wbić jajka, uważając, by żółtka pozostały całe.

  • Na końcu dodać odsączoną fasolkę, poczeka aż się pogrzeje. Doprawić solą, pieprzem i estragonem.

  • Propozycja podania: z pieczywem, kiełbaskami pepperoni, pomidorami.

  • Przepis pochodzi z książki "Grzyby".

Przepis pochodzi z książki "Grzyby". ZOBACZ WIDEO, dowiedz się, dlaczego warto ją kupić!

Ocena: 5