Pyszne śniadaniowe kieszonki przygotujesz w kilka minut. Większość składników masz już w domu

Zamiast kanapki, na śniadanie wybierz przepyszne kieszonki z szynką i serem. Są nie tylko niezwykle proste do przygotowania, ale również świetnie smakują. Wystarczy kilka składników, by przygotować to wspaniałe śniadanie.
Prosty sposób na śniadanie. Wystarczy kilka składników
Przepyszne kieszonki z szynką i serem są łatwe w przygotowaniu i wymagają dosłowni kilku łatwodostępnych składników. Wystarczy kilka chwil, by móc się cieszyć ciekawym posiłkiem, który z pewnością zasmakuje całej rodzinie.
Jeśli chodzi o nadzienie, to choć w przepisie pojawia się wyłącznie ser i szynka, to tak naprawdę sporo może eksperymentować. Można dodać pieczarki, ostrą papryczkę, majonez, warzywa i wiele, wiele najróżniejszych dodatków. Wszystko zależy od tego, na co akurat mamy ochotę.
Jak przygotować śniadaniowe kieszonki? Prosty i smaczny przepis
Jeśli nie przepadamy za ciastem francuskim możemy bez problemu wymienić je na ciasto na pizzę, choć wtedy musimy być świadomi, że nasz posiłek stanie się nieco cięższy. Wciąż jednak jest to idealny wybór zarówno na śniadanie, jak i na lunch czy przekąskę.
Aby je przygotować, wystarczy rozgrzać piekarnik, pokroić gotowe ciasto na cztery części. Połowę każdego prostokąta smarujemy musztardą, nakładamy ser i szynkę. Całość dokładnie zamykamy, smarujemy jajkiem i pieczemy przez około 10 minut.
SKŁADNIKI
- 1 opakowanie gotowego ciasta francuskiego
- 1 łyżka musztardy
- 4 plastry szynki
- 4 plastry sera
- 1 jajko
- 2 łyżeczki wody
- opcjonalnie: nasiona sezamu
PRZYGOTOWANIE KROK PO KROKU
- Piekarnik nagrzewamy do 190 stopni.
- Blachę wykładamy papierem do pieczenia.
- Ciasto wyjmujemy z lodówki i rozwijamy.
- Kroimy na cztery równe części.
- Na jednej połówce każdego prostokąta kładziemy musztardę.
- Na każdym z nich układamy sero oraz szynkę.
- Składamy nasze prostokąty, dokładnie zamykając je z każdej strony.
- Dociskamy za pomocą widelca.
- Jajko i wodę rozbijamy i smarujemy nasze kieszonki.
- Posypujemy sezamem.
- Pieczemy około 10 minut.