Puszysty omlet szarlotkowy. Szybki przepis na śniadanie na słodko

omlet szarlotkowy
Autor: Shutterstock Omlet szarlotkowy to słodki przepis na ciepłe i szybkie śniadanie.
łatwy
20 min
2

Dieta wegetariańska

Omlet szarlotkowy to pyszny pomysł na ciepłe śniadanie w słodkiej odsłonie. Dodatek startych na tarce jabłek i cynamonu sprawia, że danie smakuje wybornie. Przepis na omlet szarlotkowy jest prosty, lista składników jest krótka, a przygotowanie zajmuje nie więcej niż 20 minut. Oto sprawdzony przepis na słodkie śniadanie, czyli omlet o smaku szarlotki.

Jak zrobić omlet szarlotkowy?

Przepis na pyszny i puszysty omlet jest wyjątkowo prosty. Wystarczy tylko kilka banalnych kroków, aby go usmażyć i cieszyć się jego super smakiem. Pierwszym krokiem jest wymieszanie jajek z cukrem i cynamonem. Następnie miksuje się je z mąką pszenną i jogurtem. Na koniec dodaje się starte na tarce jabłka. Z podanych w przepisie proporcji zrobicie dwa pyszne szarlotkowe omlety. Przed smażeniem ciasto trzeba podzielić na dwie części. Najpierw smaży się jedną porcję ciasta, a następnie drugą. Omlet szarlotkowy jest gotowy, kiedy nabierze złotego koloru.

Z czym podawać omlet szarlotkowy?

Obłędny omlet szarlotkowy to pomysł na ciepłe śniadanie w 20 minut. Porcje można dodatkowo posypać cukrem pudrem lub delikatnie skropić miodem. Sprawdzi się też syrop klonowy i masło orzechowe. Dobrze łączy się z dżemem i powidłami śliwkowymi. Smacznym dodatkiem jest też naturalny jogurt. Omlet świetnie smakuje ze świeżymi owocami jak banany, truskawki czy maliny. Łasuchy mogą zjeść omlet z jabłkami i cynamonem udekorowany polewą czekoladową.

Czym wzbogacić omlet szarlotkowy?

To podstawowy przepis na omlet szarlotkowy. Danie można wzbogacić innymi składnikami. Sprawią, że śniadanie będzie bardziej sycące i podkręcą jego smak. Do ciasta na omlet można dodać płatki migdałowe lub posiekane orzechy włoskie czy rodzynki. Dobrym dodatkiem jest też starta gorzka czekolada. Puszysty omlet o smaku szarlotki wzbogaci też szczypta przyprawy do piernika.

SKŁADNIKI

  • 120 g jogurtu islandzkiego naturalnego skyr
  • 80 g mąki pszennej
  • 2 jabłka
  • 4 jajka
  • 2 łyżeczki cukru
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
  • 1/4 łyżeczki cynamonu
  • masło lub olej do smażenia

PRZYGOTOWANIE KROK PO KROKU

  • Obrane jabłka zetrzeć na tarce na dużych oczkach.
  • Jajka wbić do miseczki. Wsypać cukier i cynamon. Roztrzepać widelcem.
  • Wsypać mąkę pszenną z proszkiem do pieczenia. Dodać jogurt i zmiksować.
  • Dodać starte jabłka i wymieszać. Ciasto podzielić na dwie równe części.
  • Na patelni rozgrzać odrobinę oleju lub roztopić masło. Wyłożyć pierwszą część ciasta i smażyć z obu stron na złoty kolor. Tak samo usmażyć drugą część ciasta.
  • Podawać od razu z cukrem pudrem, miodem lub syropem klonowym.
Omlet – danie nie tylko na śniadanie!
Anna Szulc-Górska
więcej